Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Block Exemption Regulation 1400/2002 - Δικαιώματα καταναλωτή

Από το φόρουμ του περιοδικού 4 Τροχοί, παραθέτω για πληροφόρηση ενός ευρύτερου κοινού τα κάτωθι στοιχεία που ευγενικά δημοσίευσε η δικηγόρος/νομική σύμβουλος Πηνελόπη Σταθοπούλου από ενημερωτικό φυλλάδιο που έπεσε στα χέρια της:

FIGIEFA
(ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ)

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

BLOCK EXEMPTION REGULATION 1400/2002

Ενημερωτικό φυλλάδιο

Ευκαιρίες για διανομείς ανταλλακτικών αυτοκινήτου και άλλους ανεξάρτητους επαγγελματίες που ασχολούνται με την εξυπηρέτηση του αγοραστή μετά την πώληση.

Συνοπτικά επεξηγηματικό φυλλάδιο που ερμηνεύει τα κυριότερα σημεία της BER που εξέδωσε η FIGIEFA για βοήθεια των μελών της. Μεταφράστηκε από τον ΣΕΕΑΑ, προστέθηκαν μερικές διευκρινίσεις και παρατηρήσεις για τους Έλληνες συναδέλφους
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

- Προωθήστε ενεργά τους όρους γνήσια ανταλλακτικά και εφάμιλλης ποιότητας ανταλλακτικά, ως σήμανση στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών.

- Προωθήστε ανταγωνιστικά ανταλλακτικά σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία και εμπόρους αυτοκινήτων. Έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν εφάμιλλης ποιότητας ανταλλακτικά τα οποία προμηθεύονται από ανεξάρτητους διανομείς ανταλλακτικών, ως εναλλακτική πηγή προμήθειας.


- Οι ΟΕ προμηθευτές, θα χρησιμοποιούν το δικό τους λογότυπο για τη σήμανση των αυθεντικών εξαρτημάτων τους, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει γνώση για την πραγματική προέλευση ενός εξαρτήματος.

- Προωθήστε τις υπηρεσίες που παρέχετε στην επισκευή ή τη συντήρηση ενός καινούργιου αυτοκινήτου από την πρώτη ημέρα αγοράς. Τα ανεξάρτητα συνεργεία, έχουν το δικαίωμα να εκτελούν εργασίες συντήρησης ή επισκευής στο διάστημα που το όχημα καλύπτεται από την εγγύηση.

- Κάντε χρήση του διευρυμένου δικαιώματός σας, να έχετε πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες. Τα ανεξάρτητα συνεργεία πρέπει να λαμβάνουν, για τεχνικά θέματα, την ίδια πληροφόρηση με τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Για τους ελεύθερους διανομείς ανταλλακτικών, αυτή είναι μια πρόσθετη ευκαιρία να αναπτύξουν, επεκτείνουν και προωθήσουν υπηρεσίες τεχνικής πληροφόρησης στους πελάτες τους.

- Αν ασχολείστε με το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών, ίσως να θελήσετε να έλθετε σε επαφή με κατασκευαστές αυτοκινήτων και να μάθετε ποιοι είναι οι απαιτούμενοι όροι για να γίνετε οι εξουσιοδοτημένοι διανομείς των ανταλλακτικών τους, αν βέβαια μια τέτοια συμφωνία εξυπηρετεί τη στρατηγική σας.

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ευκαιρίες για το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών

Ο νέος κανονισμός BER 1400/2002/EC που τέθηκε σε ισχύ από 1/10/2002 είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συμφωνίες που αφορούν στη διανομή αυτοκινήτων, μηχανών και την παροχή υπηρεσιών στο χώρο αυτό. Επίσης περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτου και στοχεύει στο να συμβάλει στη δημιουργία μεγαλύτερου ανταγωνισμού, τόσο στο χώρο των πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών, όσο και στο χώρο της προμήθειας ανταλλακτικών. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή στοχεύει στο να διατηρήσει το δικαίωμα του κάθε αυτοκινητιστή να επιλέγει το συνεργείο όπου θα πάει το αυτοκίνητό του για σέρβις, εργασίες συντήρησης και επισκευής, με τιμές που θα ελέγχονται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Αυτό το φυλλάδιο, εξηγεί τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες που παρέχει η νέα ρύθμιση ΒΕR σε όσους απασχολούνται στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών. Πρόκειται για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά μεγαλύτερη ελευθερία και ευρύτερες προοπτικές ώστε να αυξήσουν τον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή προσδοκά ότι το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών θα εκμεταλλευτεί σωστά το νέο σύστημα. Αυτό βέβαια θα εξελιχθεί σε μία διαδικασία διάρκειας, κατά την οποία η FIGIEFA μαζί με τον εθνικό σας σύνδεσμο θα παραμείνει στη διάθεσή σας.


ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

Ορισμοί:

Μια από τις κυριότερες καινοτομίες για το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών, είναι ο νέος ορισμός των «αυθεντικών ανταλλακτικών», ο οποίος περιλαμβάνει:
- Ανταλλακτικά εσωτερικής παραγωγής, τα οποία παράγουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στις δικές τους μονάδες (σε ελάχιστο πλέον ποσοστό).
- Ανταλλακτικά που κατασκευάζονται από ανεξάρτητους κατασκευαστές και τα οποία διανέμονται μέσω του κατασκευαστή οχημάτων και των εξουσιοδοτημένων συνεργατών του. Ο κατασκευαστής οχημάτων μπορεί να απαιτήσει ( όπως συνήθως συμβαίνει στην πράξη ) τη χρήση του δικού του λογότυπου πάνω στα ανταλλακτικά που διανέμονται μέσω αυτού. Ο κατασκευαστής ωστόσο των ανταλλακτικών, θα μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιήσει τον δικό του λογότυπο στα προϊόντα του είτε αποκλειστικώς, είτε εκ παραλλήλου ως διπλή σήμανση και να τα διαθέτει και στο ελεύθερο εμπόριο.
- Ανταλλακτικά που κατασκευάζονται από κατασκευαστές ανταλλακτικών (είτε είναι είτε όχι προμηθευτές Ο.Ε.) που είναι τεχνικώς εφάμιλλα προς τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε ένα νέο όχημα και που προωθούνται στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών. Αυτά τα ανταλλακτικά φέρουν βεβαίως μόνο το λογότυπο του κατασκευαστή ανταλλακτικών.

Ο όρος γνήσιο ανταλλακτικό λοιπόν, δεν καθορίζεται πλέον σε σχέση με το σύστημα διανομής του κατασκευαστή οχημάτων, αλλά καθορίζεται μόνον εάν ληφθεί υπ΄ όψιν η ποιότητα των εξαρτημάτων.

Ανταλλακτικά που από τεχνικής απόψεως είναι πανομοιότυπα, μπορούν πλέον να προσφέρονται και να προωθούνται (εξασφαλίζονται) ως αυθεντικά ανταλλακτικά.

Ο νέος κανονισμός, σπάει το μονοπώλιο ορολογίας των κατασκευαστών οχημάτων και ανοίγει νέες ευκαιρίες στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών.

Η νέα ρύθμιση BER, δίνει επίσης τον ορισμό των ανταλλακτικών εφάμιλλης ποιότητας Ένα τέτοιο ανταλλακτικό, πρέπει σύμφωνα με τον ορισμό να έχει εφάμιλλη ποιότητα με το εξάρτημα που χρησιμοποιείται ή χρησιμοποιήθηκε σε ένα καινούργιο όχημα, θα πρέπει δηλαδή να είναι αντίστοιχο τουλάχιστον ως προς την ποιότητα κατασκευής , παραγωγής και αντίστοιχο του λειτουργικού επιπέδου (ή να είναι και ανώτερης ποιότητας).

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Οι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες (πωλητές και συνεργεία επισκευής) των κατασκευαστών οχημάτων, έχουν σύμφωνα με το νέο κανονισμό την υποχρέωση να χρησιμοποιούν ανταλλακτικά που είναι τουλάχιστον εφάμιλλης, αυθεντικής, ή και ανώτερης ποιότητας.

Για να διευκολύνονται οι πωλήσεις από τους ανεξάρτητους εμπόρους ανταλλακτικών προς τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες των κατασκευαστριών εταιρειών και για να αποφευχθούν πιθανές νομικές προκλήσεις εκ μέρους των κατασκευαστριών εταιρειών, συνιστάται στους κατασκευαστές και προμηθευτές ανταλλακτικών να εκδίδουν (εφόσον τους ζητηθεί) κάποια πιστοποίηση ποιότητας των ανταλλακτικών τους. Αυτή μπορεί να αναγράφεται στη συσκευασία, μπορεί να είναι ένα συνοδευτικό έγγραφο, ή μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο.

Αυτή η τυπική πιστοποίηση ποιότητας δεν απαιτείται στην περίπτωση πωλήσεων σε ανεξάρτητα συνεργεία. Ωστόσο, για λόγους μάρκετινγκ, για να προωθηθεί η σήμανση ποιότητας αυθεντικά ανταλλακτικά ή εφάμιλλης ποιότητας ανταλλακτικά στο ελεύθερο εμπόριο, θα ήταν καλό να περιλαμβάνεται η πιστοποίηση ποιότητας και σε αυτές τις πωλήσεις.

Ευκαιρίες

- Ο νέος ορισμός των αυθεντικών ανταλλακτικών ανοίγει νέες ευκαιρίες στο μάρκετινγκ για τους προμηθευτές ανταλλακτικών, τους ανεξάρτητους διανομείς και τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευών. Όλοι οι ανεξάρτητοι έμποροι θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τη χρήση των όρων αυθεντικά ανταλλακτικά και εφάμιλλης ποιότητας ανταλλακτικά.
- Η προώθηση αυτών των σημάνσεων ποιότητας μέσω της διαφήμισης και του μάρκετινγκ θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα, ιδιαίτερα καθώς οι καταναλωτές αναμένεται να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη γνώση της πραγματικής προέλευσης των ανταλλακτικών που χρησιμοποιούνται για την επισκευή των οχημάτων τους και θα διαμορφώνουν άποψη για το τι είδους ανταλλακτικά χρησιμοποιούνται και από πού αυτά προέρχονται.

Σημείωση ΣΕΕΑΑ

Μια πρώτη ενέργεια που μπορεί να αξιοποιηθεί και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, έγινε πρόσφατα από 80 μεγάλους κατασκευαστές ανταλλακτικών της Γερμανίας, που προμηθεύουν τόσο την αυτοκινητοβιομηχανία όσο και το ανεξάρτητο εμπόριο, οι οποίοι υπέγραψαν ομαδικό πρωτόκολλο-βεβαίωση ότι τα ανταλλακτικά που παράγουν είναι γνήσια ή εφάμιλλης ποιότητας και το έθεσαν στη διάθεση των Συνδέσμων, του Τύπου και των πελατών τους. Την κατάσταση των εργοστασίων αυτών μπορείτε να βρείτε στη σελίδα ……

EΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Ελευθερία να προμηθεύονται ανταγωνιστικά προϊόντα από το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση BER η προηγούμενη στενή σύνδεση πώλησης οχημάτων και εξυπηρέτησης του αυτοκινητιστή μετά την πώληση, έχει διαρραγεί. Οι έμποροι, μπορούν πλέον να εξειδικευτούν σε έναν από τους δύο τομείς ή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στους δύο τομείς.. Επιπλέον έμποροι που έχουν χάσει τη σύμβασή τους, ή και ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες συνεργείων μπορούν να ζητήσουν ένα νέο συμβόλαιο εξουσιοδότησης, όχι μόνο για μια συγκεκριμένη μάρκα αλλά και για άλλες. (πολλαπλής εξουσιοδότησης συνεργεία multi brand)

Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα ή τα πιθανά μειονεκτήματα του να αποτελεί κάποιος – μέσα από μια σύμβαση εξουσιοδότησης συγκεκριμένης μάρκας – μέρος του συστήματος σέρβις ενός κατασκευαστή οχημάτων, συγκρινόμενα με την επιλογή να παραμείνει κανείς ανεξάρτητος στην αγορά, θα πρέπει να αναλυθούν με προσοχή.
Σε ότι αφορά τα ανταλλακτικά, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι και οι δύο συμβαλλόμενοι, δηλαδή εξουσιοδοτημένος πωλητής και εξουσιοδοτημένο συνεργείο, έχουν ελεύθερα το δικαίωμα να αγοράσουν αυθεντικά ανταλλακτικά, καθώς και ανταλλακτικά τουλάχιστον εφάμιλλης ποιότητας (αν όχι ανώτερης) από ανεξάρτητους χονδρέμπορους ανταλλακτικών. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία εναλλακτικών επιλογών για την εξασφάλιση ικανοποιητικού αποθέματος και αυξάνει τον ποιοτικό ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρεί οποιονδήποτε περιορισμό αυτού του δικαιώματος που τυχόν θα επιβάλλει ένας κατασκευαστής οχημάτων, ως σοβαρή παράβαση της νέας ρύθμισης BER.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή υπογραμμίζει πως εάν ένας κατασκευαστής οχημάτων προσφέρει ο ίδιος ανταλλακτικά διαφορετικής ποιότητας (π.χ. μία οικονομική σειρά) δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες του την απόκτηση ανταλλακτικών από ανεξάρτητους διανομείς που όμως ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο επίπεδο ποιότητας, Ο έμπορος ή το εξουσιοδοτημένο συνεργείο μπορούν να ζητήσουν από τον κατασκευαστή του ανταλλακτικού μια έγγραφη πιστοποίηση ποιότητας.

Σημείωση ΣΕΕΑΑ
Στην πράξη παρατηρούνται δύο πολύ σημαντικές στρεβλώσεις στην Ελληνική αγορά:

Α’
οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων εμποδίζουν την απρόσκοπτη αγορά ανταλλακτικών από το ελεύθερο εμπόριο που δικαιούνται οι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες και διανομείς τους, κατά παράβαση της BER.

Β’
Απαγορεύουν επίσης (ορισμένες από αυτές) στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο να πωλεί ανταλλακτικά σε ελεύθερους εμπόρους για μεταπώληση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με τη δικαιολογία ότι αυτό επιβάλλεται από τη BER και διαθέτουν ανταλλακτικά μόνο σε ελεύθερα συνεργεία για ημερήσιες ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι οι ανεξάρτητοι έμποροι να αντιμετωπίζονται σαν ιδιώτες, δεν τους εκδίδουν τιμολόγια, δεν τους παρέχουν εκπτώσεις και εξωθούνται εκβιαστικά με μετατροπή των επιχειρήσεών τους σε μικτές ( ανταλλακτικά – συνεργείο ), πράγμα που είναι παράνομο και απαράδεκτο, κόντρα σε κάθε εμπορική δεοντολογία, αλλά και στην οδηγία περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της Ε.Ε.

Ευκαιρίες

Ανεξάρτητοι έμποροι ανταλλακτικών χονδρικής, μπορούν να προωθούν ελεύθερα τα ανταλλακτικά και τις υπηρεσίες τους σε πωλητές οχημάτων και εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Οι έμποροι χονδρικής μπορούν να ζητούν από τους προμηθευτές τους μια πιστοποίηση ποιότητας για τα προϊόντα που πωλούν σε πωλητές οχημάτων και εξουσιοδοτημένα συνεργεία, που να καθορίζει αν το αντίστοιχο ανταλλακτικό είναι αυθεντικό ή εφάμιλλης ποιότητας όπως ορίζει η BΕR. Οι προμηθευτές ανταλλακτικών καλούνται να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αιτήματα, έτσι ώστε να επωφελούνται και οι ίδιοι στις πωλήσεις τους από τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας πιστοποίησης ποιότητας, αλλά και να επωφελούνται σε περίπτωση πιθανής (νομικής) πρόκλησης από κατασκευαστές οχημάτων. Με το να εκδίδουν αυτού του είδους την πιστοποίηση ποιότητας η ευθύνη της απόδειξης της ποιότητας του ανταλλακτικού αντιστρέφεται και πλέον ο κατασκευαστής του οχήματος που πιθανώς αμφισβητεί την εν λόγω ποιότητα θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό της ρύθμισης της BER.

Στην πράξη, πρέπει να δοθεί προσοχή στην περίπτωση που ο κατασκευαστής οχημάτων προσφέρει Ο.Ε. προϊόντα διαφορετικής ποιότητας. Σε αυτή την περίπτωση ο πωλητής / εξουσιοδοτημένο συνεργείο μπορεί να αγοράσει - και πρέπει να ενθαρρύνεται να το κάνει – ανταλλακτικά από το ελεύθερο εμπόριο που να ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη ποιότητα.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ

Ελευθερία προμήθειας στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι κατασκευαστές οχημάτων, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους προμηθευτές εξαρτημάτων για τα οχήματά τους να προμηθεύουν τα προϊόντα τους και σε διανομείς του ανεξάρτητου εμπορίου ή και απ΄ ευθείας σε ανεξάρτητα ή και εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Το δεύτερο είναι ωστόσο λογιστικώς ατελέσφορο. Επιπλέον, αυθεντικοί κατασκευαστές ενός ανταλλακτικού μπορούν να αναγράψουν επί του αυθεντικού εξαρτήματος με το οποίο προμηθεύουν τον κατασκευαστή οχημάτων και το δικό τους λογότυπο. Αυτό το τελευταίο είναι ουσιώδης προϋπόθεση για έναν αποτελεσματικό ανταγωνισμό στο χώρο της επισκευής οχημάτων.

Η πραγματική προέλευση ενός εξαρτήματος μπορεί να αναγνωριστεί από τους καταναλωτές ή τους επισκευαστές μόνο μέσω του ονόματος του κατασκευαστή. Και φυσικά αυθεντικά ανταλλακτικά καθώς και ανταγωνιστικά ανταλλακτικά που κινούνται στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών φέρουν μόνο τη μάρκα του κατασκευαστή τους.

Ευκαιρίες

Προμηθευτές ανταλλακτικών έχουν το νόμιμα κατοχυρωμένο δικαίωμα να πωλούν τα ανταλλακτικά που οι ίδιοι κατασκευάζουν ως αυθεντικά εξαρτήματα και στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών (βεβαίως τότε θα φέρουν μόνο το δικό τους λογότυπο).

Ο αριθμός των ανταλλακτικών που δεν είναι διαθέσιμα στο ελεύθερο εμπόριο αντ/κών εξαιτίας περιοριστικών πρακτικών εκ μέρους των κατασκευαστών οχημάτων αναμένεται να μειωθεί σημαντικά. Εφόσον η φύση της σύμβασης των προμηθευτών ανταλλακτικών μπορεί συχνά να αποτελεί εμπόδιο να εκφραστούν παράπονα από την πλευρά τους, οι διανομείς θα πρέπει να ελέγχουν την αγορά και να εφιστούν την προσοχή όταν παρατηρούν ότι ορισμένα ανταλλακτικά που κατασκευάζονται από τους κανονικούς προμηθευτές τους, δεν είναι προσιτά σε αυτούς (στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών δηλαδή).

Οι προμηθευτές εξαρτημάτων Ο.Ε. μπορούν να προωθούν εντατικά την εμπορική τους ονομασία και συστηματικά να τοποθετούν το λογότυπό τους πάνω στα αυθεντικά εξαρτήματα, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ενημερώνονται για την πραγματική προέλευση ενός εξαρτήματος.

ΣΕΡΒΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ

Νέες ευκαιρίες για εργασίες σέρβις για τα ανεξάρτητα συνεργεία.

Στο επεξηγηματικό φυλλάδιο η Ευρωπαϊκή επιτροπή, εισήγαγε μια σημαντική διευκρίνιση όσον αφορά το ερώτημα αν μπορούν ανεξάρτητα συνεργεία να εκτελούν συνηθισμένες εργασίες συντήρησης και επισκευής κατά το χρονικό διάστημα π[ου το όχημα καλύπτεται από την εγγύηση.

Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων, έχουν την τάση παγκοσμίως να αναγνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα του ιδιοκτήτη οχήματος που προκύπτουν από την εγγύηση, κάτω από τον εξής όρο: όλες οι εργασίες συντήρησης και επισκευής να εκτελούνται από τον έμπορο του οχήματος ή εξουσιοδοτημένο συνεργείο και μόνο τα αυθεντικά ανταλλακτικά του κατασκευαστή του οχήματος επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν.
Αυτή η πρακτική διαγράφεται ως άδικη δέσμευση του πελάτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρέπει να γίνει όμως η ακόλουθη διευκρίνιση: στις περιπτώσεις που τίθενται σε εφαρμογή οι όροι της εγγύησης, όπου γίνεται δωρεάν σέρβις ή ανάκληση του οχήματος, ο κατασκευαστής έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να απαιτήσει από τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες του, να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα αυθεντικά ανταλλακτικά που ίδιος έχει αποστείλει. Αυτό είναι νόμιμο, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις ο κατασκευαστής πληρώνει το ελαττωματικό ανταλλακτικό και αποκαθιστά τη ζημιά για τον πελάτη του.

Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να διαφοροποιείται από τις περιπτώσεις όπου γίνεται κανονικό σέρβις, ή εργασίες συντήρησης - επισκευής (π.χ. μετά από ένα ατύχημα) στο χρονικό διάστημα που καλύπτεται από την εγγύηση, περιπτώσεις δηλαδή στις οποίες δεν εμπλέκονται θέματα αξιώσεων από την εγγύηση, δωρεάν σέρβις ή ανάκληση.
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή καθιστά σαφές ότι ο καταναλωτής δεν θα χάνει τα δικαιώματα που του εξασφαλίζει η εγγύηση έναντι του κατασκευαστή του οχήματος, εάν ένα κανονικό σέρβις ή εργασία επισκευής έχει εκτελεστεί από κάποιο ανεξάρτητο συνεργείο. Έτσι ο κατασκευαστής του οχήματος δεν θα μπορεί γενικώς να αρνηθεί να παρέχει την κάλυψη που ορίζει η εγγύηση. Π.χ. για μία μίζα ή ένα ηλεκτρικό παράθυρο επειδή έχει γίνει αλλαγή λαδιών από ανεξάρτητο συνεργείο.

Ωστόσο εάν η ανεπαρκής επισκευή από ένα ανεξάρτητο συνεργείο είναι η αιτία της ζημιάς, τότε αυτό το συνεργείο φέρει την ευθύνη.

Οι διευκρινίσεις αφορούν τη νόμιμη εγγύηση δύο ετών, αλλά η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ρητά συμπεριλάβει και τις παρατεταμένες εγγυήσεις των κατασκευαστών οχημάτων και άλλες συμβατικές εγγυήσεις (δικαιώματα του καταναλωτή που υπερβαίνουν την ελάχιστη κατά το νόμο περίοδο των δύο ετών που εξασφαλίζει η 1999/44/EC οδηγία για τα καταναλωτικά αγαθά).

Ενημερώστε τον εθνικό σας Σύνδεσμο αν τυχόν αντιμετωπίσετε περίπτωση όπου κάποιο αίτημα για κάλυψη ζημιάς από την εγγύηση, έχει απορριφθεί από κατασκευαστή οχήματος, εξ΄ αιτίας εργασιών επισκευής ή σέρβις από ανεξάρτητο συνεργείο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέσουν τις εργασίες αυτές με τη ζημιά. Ο Σύνδεσμός σας θα στείλει όλες τις σχετικές ενδείξεις στη FIGIEFA.

Σημείωση ΣΕΕΑΑ

Για τα πακέτα προσφορών και εγγυήσεων, πέραν των εργοστασιακών, που στη χώρα μας φθάνουν και τα επτά χρόνια. η Ε.Ε. γνωμάτευσε ότι εφ΄ όσον έχουν κόστος, πρέπει να γίνεται γνωστό στους καταναλωτές, η δε αγορά τους δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτική, αφού τους εγκλωβίζει για πολλά χρόνια μόνο στο επίσημο δίκτυο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ

Νέες ευκαιρίες για σέρβις στα ανεξάρτητα συνεργεία.

Ο χώρος των ανεξάρτητων συνεργείων, αντιπροσωπεύει για τον καταναλωτή πολύτιμη εναλλακτική επιλογή για σέρβις με χαμηλότερο κόστος, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αποκλεισμένος όλο και περισσότερο εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε τεχνικές πληροφορίες και το διαγνωστικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την επισκευή των σημερινών οχημάτων.

Η νέα ρύθμιση BER έχει στόχο να αλλάξει αυτές τις ανεπάρκειες – αδυναμίες, δίνοντας στους ανεξάρτητους επαγγελματίες, όπως είναι τα ανεξάρτητα συνεργεία, αυτοί που ασχολούνται με την οδική βοήθεια, οι κατασκευαστές εξοπλισμού συνεργείων και οι ανεξάρτητοι χονδρέμποροι ανταλλακτικών, ένα ευρύ δικαίωμα πρόσβασης σε τεχνικές πληροφορίες, εργαλεία, εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Αυτό περιλαμβάνει και την απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση ηλεκτρονικού ελέγχου και συστημάτων διάγνωσης.

Ιδιαίτερα οι ανεξάρτητοι χονδρέμποροι ανταλλακτικών, αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ως σημαντικοί παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των ανεξάρτητων συνεργείων. Η ευκαιρία συνδυασμού της πώλησης ανταλλακτικών με ένα πακέτο πληροφόρησης, αποτελούμενο από τεχνικές πληροφορίες σχετικές με την εκάστοτε εργασία επισκευής θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεύθερους διανομείς αντ/κών, να αναπτύξουν περεταίρω την παροχή υπηρεσιών τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσαρμόσει τη νέα ρύθμιση BER στις σύγχρονες ανάγκες για σέρβις και επισκευή των οχημάτων.

Ευκαιρίες

- Ανεξάρτητοι επαγγελματίες θα πρέπει να λαμβάνουν την ίδια τεχνική πληροφόρηση με τους εξουσιοδοτημένους πωλητές ή επισκευαστές, δηλαδή έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις τεχνικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη συντήρηση, το σέρβις και την επισκευή. Οι κατασκευαστές οχημάτων θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε από 1/10/2003 να εξασφαλίσουν την απ΄ ευθείας πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες.
- Η νέα ρύθμιση BER παραχωρεί επίσης το δικαίωμα του «αναπρογραμματισμού», ενός εκσυγχρονισμού δηλαδή του software για επισκευαστικούς σκοπούς πράγμα το οποίο είναι όλο και πιο αναγκαίο στις μέρες μας για την εκκίνηση (starting) και την ανασυναρμολόγηση των οχημάτων έπειτα από πολλές εργασίες σέρβις ή επισκευής. Αυτό μπορεί να συνδέεται με το αντικλεπτικό σύστημα του οχήματος, το οποίο όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να απαγορεύει την πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες. Επισκευαστές και κατασκευαστές οχημάτων, θα πρέπει να συνεργαστούν για να χρησιμοποιήσουν διαδικασίες ασφάλειας όπως αυτές περιγράφονται στο ISO 15764 για να επιτρέψουν τέτοιου είδους «αναπρογραμματισμό» από υπεύθυνους επισκευαστές.
- Το κόστος πρόσβασης σε τεχνικές πληροφορίες θα πρέπει να είναι ανάλογο, δηλαδή οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι έτσι δομημένες ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην εξαναγκάζονται να αγοράσουν περισσότερες από όσες χρειάζονται. Η πρόσβαση πρέπει να παραχωρείται με τρόπο που να αποκλείει τις διακρίσεις να είναι άμεσος, πρόθυμος και ανάλογος, πράγμα το οποίο περιλαμβάνει και τη διευκρίνιση ότι το κόστος για την τεχνική πληροφόρηση δεν πρέπει να είναι δυσανάλογα μεγάλο, ώστε να αποτελεί διάκριση σε βάρος των ανεξάρτητων επαγγελματιών.
- Οι τεχνικές πληροφορίες πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Δεν πρέπει να είναι απλώς θεωρητικά προσιτές, αλλά ικανές να χρησιμοποιηθούν στην πράξη.
- Οι ανεξάρτητοι επισκευαστές, μπορεί στην πράξη να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με ορισμένα είδη επισκευών, εν μέρει εξ αιτίας του χρόνου που απαιτείται και της δυσκολίας εξεύρεσης των πληροφοριών στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή για διαφόρους τύπους οχημάτων. Μία μορφή ενιαίας ηλεκτρονικής ταξινόμησης ερευνάται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την οδηγία On-Board-Diagnostics-Directive 98/69/EC η οποία εν καιρώ θα βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες σύμφωνα και με τις διατάξεις της BER.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ «ΑΝΤΙΚΛΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ» ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΤΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.

Μέσω εμπόρων και εξουσιοδοτημένων συνεργείων

Εξουσιοδοτημένοι έμποροι – αντιπρόσωποι και εξουσιοδοτημένα συνεργεία πρέπει να παρέχουν πρόσβαση στα επονομαζόμενα «αντικλεπτικής κατασκευής» ανταλλακτικά των αυτοκινητοβιομηχανιών στους ανεξάρτητους επισκευαστές.
Αυτά μπορεί να είναι εξαρτήματα που παράγονται αποκλειστικά από τους ίδιους τους κατασκευαστές οχημάτων ( π.χ. σασί, μπλοκ κινητήρα, ή ορισμένα μέρη του αμαξώματος) ή εξαρτήματα επί των οποίων ο κατασκευαστής οχημάτων έχει έγκυρο νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής.

Με τον τρόπο αυτό, η ρύθμιση BER, αποβλέπει στο να εξασφαλίσει ότι όλοι οι ανεξάρτητοι επισκευαστές θα λαμβάνουν τα απαραίτητα εξαρτήματα για μια επισκευή, ακόμη και εκείνα τα αποκλειστικής παραγωγής, που δεν μπορεί να τους προμηθεύσει το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών.

Εμπορικοί αντιπρόσωποι και εξουσιοδοτημένα συνεργεία δεν μπορούν να αρνηθούν την πώληση τέτοιου είδους ανταλλακτικών εξαρτημάτων σε ανεξάρτητους επισκευαστές. Ωστόσο δεν είναι προβλέψιμες τυχόν διαφορές στην τιμή αυτών των ανταλλακτικών και ανεξάρτητα συνεργεία λαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις αντ/κά αποκλειστικής κατασκευής σε μη ελκυστικές τιμές και έτσι η ανταγωνιστικότητά τους μειώνεται.

Η απόκτηση τέτοιων ανταλλακτικών που είναι de facto περιορισμένα και δεν κυκλοφορούν στο ελεύθερο εμπόριο, παρά μόνο μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων, συχνά δεν είναι οικονομικά βιώσιμη λύση. Γι΄ αυτό και ένας από τους στόχους της FIGIEFA παραμένει το να εξασφαλίσει η γκάμα των εξαρτημάτων που είναι ελεύθερα προσιτά στα ανεξάρτητα συνεργεία νε είναι ιόσο το δυνατόν ευρύτερη.

Συμβόλαιο εξουσιοδοτημένης διανομής για τα αυθεντικά ανταλλακτικά των αυτοκινητοβιομηχανιών

Η ρύθμιση 1400/2002 κάνει την εξής διάκριση μεταξύ των καναλιών πώλησης:
1. πωλήσεις νέων οχημάτων.
2. πωλήσεις ανταλλακτικών.
3. προσφορά υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης οχημάτων.
Ως συνέπεια και σύμφωνα με αυτά υπάρχει πλέον η επιλογή για τις κατασκευάστριες βιομηχανίες να προσφέρουν τρία διαφορετικά συμβόλαια στους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες τους ( με τα οποία ο κάθε συνεργάτης θα μπορεί να εκτελεί και τις τρεις προαναφερθείσες λειτουργίες, ή τις δύο, ή μόνο τη μία):
- Συμβόλαιο διανομής νέων οχημάτων.
- Συμβόλαιο διανομής ανταλλακτικών (εξουσιοδοτημένος διανομέας ανταλλακτικών)
- Συμβόλαιο για σέρβις, συντήρηση και επισκευή (εξουσιοδοτημένο συνεργείο).
Σχετικά με την επιλογή συμβολαίων εξουσιοδοτημένης διανομής αυθεντικών ανταλλακτικών μιας κατασκευάστριας εταιρείας, μόνο ποιοτικά κριτήρια επιλογής είναι δυνατό να ισχύσουν, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατασκευαστές οχημάτων υπερβαίνουν το 30% στο μερίδιο της αγοράς στην περίπτωση ανταλλακτικών για οχήματα του αντίστοιχου φάσματος μοντέλων.

Η ρύθμιση BER, ορίζει πως η άρση ποσοτικού περιορισμού της διανομής, γίνεται μόνο αν το μερίδιο του προμηθευτή στη σχετική αγορά στην οποία πωλεί οχήματα, ανταλλακτικά, ή υπηρεσίες συντήρησης δεν υπερβαίνει το 30%. Η σχετική αγορά για τα ανταλλακτικά, μπορεί για τεχνικούς λόγους, βασικά να είναι μόνο η αγορά του ενός αντίστοιχου μοντέλου οχήματος. Ο ανταγωνισμός υπάρχει μόνο μεταξύ των ανταλλακτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο μοντέλο οχήματος..

Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι μόνο ένα σύστημα διανομής με ποιοτικά κριτήρια επιλογής είναι δυνατόν για τα αυθεντικά ανταλλακτικά ενός κατασκευαστή οχημάτων. Αν ένας ανεξάρτητος διανομέας ανταλλακτικών πληροί τα ποιοτικά κριτήρια του κατασκευαστή οχημάτων ( σε σχέση για παράδειγμα με τις ανάγκες διατήρησης στοκ, ή τα τυπικά προσόντα του προσωπικού ) θα μπορεί τότε αυτός να είναι υποψήφιος για ένα συμβόλαιο εξουσιοδοτημένης διανομής.

Πολλοί ειδικοί συμπεραίνουν πως υφίσταται ένα νόμιμο δικαίωμα που υποχρεώνει τους κατασκευαστές οχημάτων να παραχωρούν ένα τέτοιο συμβόλαιο διανομής ανταλλακτικών και σε ανεξάρτητους χονδρέμπορους ανταλλακτικών με βάση ποιοτικά κριτήρια. Ωστόσο δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί κάτω από ποίους όρους ένα νόμιμο δικαίωμα για μια συμφωνία εξουσιοδοτημένης πώλησης ανταλλακτικών υφίσταται, δηλαδή σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει ένα μοναδικό συμβόλαιο εξουσιοδοτημένης διανομής ενός κατασκευαστή οχημάτων, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα μη διάκρισης εις βάρος άλλων διανομέων.

Η FIGIEFA ενθαρρύνει τους διανομείς να έρχονται σε επαφή με τους κατασκευαστές οχημάτων της επιλογής τους αν θεωρούν ότι ένα συμβόλαιο διανομής αυθεντικών ανταλλακτικών του κατασκευαστή εξυπηρετεί τη στρατηγική τους.

Σημείωση ΣΕΕΑΑ

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την 1/10/2003 μέχρι σήμερα, πολλές διαφορές μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, των επίσημων διανομέων και των ελεύθερων εμπόρων ανταλλακτικών και επισκευαστών έχουν επιλυθεί, κυρίως από την επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αλλά και τις εθνικές επιτροπές και μεγάλα πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε αυτοκινητοβιομηχανίες για παραβάσεις της BER.

Ο ΣΕΕΑΑ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλες τη FIGEFA, το υπ. Ανάπτυξης και την προσφάτως ενεργοπιιηθείσα Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και πιέζει για την ορθή εφαρμογή του κανονισμού και τη χώρα μας, προς όφελος του κλάδου μα αλλά και των καταναλωτών.

Συμβουλεύουμε τους συναδέλφους να μη διστάζουν να καταγγέλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε παράβαση ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που αντιμετωπίζουν..

ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1400/2002 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 31/7/2002

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

Στην προσπάθεια ενημέρωσης των μελών του Συνδέσμου αναφορικά με την εφαρμογή του κανονισμού 1400/2002 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα, υποχρεωτικά από τον Οκτώβριο του 2003, η Διοίκηση παραθέτει ορισμένα από τα άρθρα του κανονισμού αυτούσια όπως δημοσιεύτηκαν το επεξηγηματικό φυλλάδιο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει στην κατανόηση από μέρους όλων μας, των αλλαγών, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που απορρέουν από την εφαρμογή του.

Το κείμενο είναι με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η κατανόηση του κανονισμού σε πρακτικά ζητήματα.

Ολόκληρος ο κανονισμός αλλά και η ερμηνευτική εγκύκλιος, από όπου και τα αποσπάσματα, είναι αδύνατον να δημοσιευτούν λόγω όγκου, βρίσκονται όμως στη διάθεση των ενδιαφερομένων τόσο στο γραφείο του ΣΕΕΑΑ όσο και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.europa.eu.int/comm/competition/car_sector/

Όπως αναφέρει και στον πρόλογό του ο Γενικός Διευθυντής Ανταγωνισμού κ Phillip Lowe,
η διανομή και η επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων είναι θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος για τον ευρωπαίο καταναλωτή. Ο τομέας αυτός αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα ανταγωνισμού - κυρίως όσον αφορά το δικαίωμα των καταναλωτών της ενιαίας αγοράς να αγοράζουν αυτοκίνητο από οποιοδήποτε σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν. Ο νέος κανονισμός 1400/2002, που αναλύεται στο παρόν φυλλάδιο, αποσκοπεί στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο νέος κανονισμός πραγματεύεται επίσης θέματα που αφορούν την επισκευή και τη συντήρηση, καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών, δεδομένου ότι στη διάρκεια ζωής ενός οχήματος το κόστος των υπηρεσιών αυτών είναι περίπου ίσο με την αρχική τιμή αγοράς του ίδιου του οχήματος.

Ο νέος κανονισμός αποσκοπεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να αποφέρει απτά οφέλη στους ευρωπαίους καταναλωτές. Ανοίγει νέες προοπτικές για την ευρύτερη χρησιμοποίηση νέων τεχνικών διανομής, όπως οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και η διανομή περισσότερων σημάτων από τον ίδιο αντιπρόσωπο. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των αντιπροσώπων, θα διευκολύνει σημαντικά τις διασυνοριακές αγορές καινουργών οχημάτων και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό τιμών. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιλογής ως προς το πού θα κάνουν την επισκευή και τη συντήρηση του αυτοκινήτου τους και τι είδους ανταλλακτικά θα χρησιμοποιηθούν.

Το παρόν επεξηγηματικό φυλλάδιο, που συνέταξε η Γ.Δ. Ανταγωνισμού, προορίζεται να αποτελέσει έναν οδηγό για τον κανονισμό, χωρίς νομικές δεσμεύσεις. Στόχος του είναι η καθοδήγηση και ενημέρωση διάφορων κατηγοριών ενδιαφερομένων, ιδίως δε καταναλωτών, αντιπροσώπων και επισκευαστών. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του ότι ο κανονισμός εισάγει ριζικές αλλαγές. Το φυλλάδιο περιλαμβάνει χωριστά κεφάλαια για κάθε κατηγορία ενδιαφερομένων, και παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις που είναι πιθανό να τεθούν. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης διευκολύνεται να βρει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Η Γ.Δ. Ανταγωνισμού θα παρακολουθήσει προσεκτικά την εφαρμογή του σημαντικού αυτού κανονισμού και δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα, αν παραστεί ανάγκη, για να εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού και την εφαρμογή του κανονισμού προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

Ο κανονισμός 1400/2002 έχει ως στόχο να διασφαλίσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ανταλλακτικών. Προς τούτο απαριθμεί ορισμένους περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας και δεν επιτρέπει στους προμηθευτές, ειδικότερα στους κατασκευαστές αυτοκινήτων και στους εισαγωγείς τους, να περιορίζουν το δικαίωμα των διανομέων και εξουσιοδοτημένων επισκευαστών τους να προμηθεύονται γνήσια ανταλλακτικά και ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας από τρίτη επιχείρηση της επιλογής τους και να τα χρησιμοποιούν για την επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων οχημάτων. Οι κατασκευαστές οχημάτων δεν μπορούν επίσης να περιορίζουν το δικαίωμα των κατασκευαστών ανταλλακτικών να πωλούν γνήσια ανταλλακτικά ή ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας σε εξουσιοδοτημένους ή ανεξάρτητους επισκευαστές. Επιπλέον, ο κανονισμός 1400/2002 δεν επιτρέπει στους προμηθευτές να περιορίζουν το δικαίωμα των διανομέων και των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών τους να πωλούν ανταλλακτικά σε ανεξάρτητους επισκευαστές, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για την επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων οχημάτων.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση του ανταγωνισμού, ο κανονισμός 1400/2002 εισάγει τον νέο όρο «γνήσια ανταλλακτικά».

Πρόκειται για ανταλλακτικά της ίδιας ποιότητας με τα συστατικά μέρη που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση ενός καινουργούς αυτοκινήτου οχήματος. Τα γνήσια ανταλλακτικά είναι δυνατό να κατασκευάζονται από τον κατασκευαστή του οχήματος, αλλά τα περισσότερα κατασκευάζονται από κατασκευαστές ανταλλακτικών βάσει συμφωνιών προμήθειας με τον κατασκευαστή του οχήματος. Κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα παραγωγής που καθορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος και σε πολλές περιπτώσεις παράγονται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα συστατικά μέρη που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση του αυτοκίνητου οχήματος.

Η λέξη «καθορίζει» σημαίνει ότι οι προδιαγραφές και τα πρότυπα παραγωγής χρησιμοποιούνται από τον κατασκευαστή των ανταλλακτικών με τη σύμφωνη γνώμη του κατασκευαστή του οχήματος, προκειμένου να ενσωματωθούν τα ανταλλακτικά τα οποία ανταποκρίνονται στα εν λόγω πρότυπα και προδιαγραφές στα οχήματά του. Ωστόσο, οι προδιαγραφές και τα πρότυπα αυτά δεν είναι απαραίτητο να έχουν αναπτυχθεί από τον κατασκευαστή του οχήματος. είναι επίσης δυνατό να προέκυψαν από κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης ή ακόμη να αναπτύχθηκαν αποκλειστικά από τον κατασκευαστή του συστατικού ή ανταλλακτικού. Στη δεύτερη περίπτωση, οι προδιαγραφές και τα πρότυπα παραγωγής θεωρείται ότι έχουν παρασχεθεί στον κατασκευαστή των ανταλλακτικών με τη σύμφωνη γνώμη του κατασκευαστή του οχήματος και ότι ο κατασκευαστής των ανταλλακτικών μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή γνήσιων ανταλλακτικών. Δεν είναι επίσης απαραίτητο βάσει του κανονισμού 1400/2002 να δώσει ο κατασκευαστής του οχήματος ρητά την άδειά του στον κατασκευαστή των ανταλλακτικών, ο οποίος παράγει συστατικά μέρη, να χρησιμοποιήσει τις προδιαγραφές και τα πρότυπα για την παραγωγή και διανομή γνήσιων ανταλλακτικών : το γεγονός ότι τα πρότυπα αυτά είναι διαθέσιμα στον κατασκευαστή ανταλλακτικών του επιτρέπει να τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή γνήσιων ανταλλακτικών, τα οποία δεν προμηθεύει στον κατασκευαστή του οχήματος, αλλά πωλεί απευθείας σε διανομείς ανταλλακτικών ή σε επισκευαστές.

Καθότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ο ίδιος κατασκευαστής παράγει τα συστατικά μέρη και τα ανταλλακτικά ενός οχήματος χρησιμοποιώντας τις ίδιες προδιαγραφές και τα ίδια πρότυπα παραγωγής, τα εν λόγω ανταλλακτικά είναι σαφώς «γνήσια». Ωστόσο, σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις οι κατασκευαστές συνάπτουν συμφωνίες προμήθειας με κατασκευαστές ανταλλακτικών οι οποίοι κατασκευάζουν και προμηθεύουν μόνο ανταλλακτικά και όχι συστατικά μέρη για ένα όχημα. Εφόσον τα ανταλλακτικά αυτά παράγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα παραγωγής που καθορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος, οι δε προδιαγραφές και τα πρότυπα αυτά είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των συστατικών μερών, τα ανταλλακτικά αυτά είναι επίσης «γνήσια ανταλλακτικά».

Τα «γνήσια ανταλλακτικά» πρέπει να διαχωρίζονται από τα «ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας». Τα ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας έχουν εφάμιλλη ποιότητα με τα συστατικά μέρη που χρησιμοποιήθηκαν για τη συναρμολόγηση του εκάστοτε οχήματος, αλλά δεν παράγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα παραγωγής που καθορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος. Τούτο σημαίνει ότι τα ανταλλακτικά αυτά είναι της ίδιας ή ακόμη και υψηλότερης ποιότητας, αλλά μπορεί για παράδειγμα να κατασκευάζονται από άλλο υλικό ή να βάφονται με άλλο χρώμα.

Ερώτηση : Ένα εξάρτημα είναι ανταλλακτικό;
Από τον ορισμό του άρθρου 1 παράγραφος 1 στοιχείο ιθ) συνάγεται ότι τα αγαθά που δεν είναι απαραίτητα για τη χρησιμοποίηση του αυτοκίνητου οχήματος, όπως συσκευή ραδιοφώνου ή CD, διάταξη ανοικτής ακρόασης για κινητό τηλέφωνο, σύστημα πλοήγησης ή μια σχάρα αποσκευών που συνήθως αποκαλούνται εξαρτήματα, δεν θεωρούνται ως ανταλλακτικά. Ωστόσο, εάν τέτοια προϊόντα εγκαθίστανται στη γραμμή παραγωγής του καινουργούς οχήματος και ενοποιούνται με άλλα μέρη ή συστήματα του οχήματος, τότε τα προϊόντα αυτά καθίστανται συστατικά στοιχεία του οχήματος και τα μέρη που χρειάζονται για την επισκευή ή αντικατάστασή τους είναι ανταλλακτικά (π.χ. διακόπτες ελέγχου στερεοφωνικού συγκροτήματος ενσωματωμένοι στο τιμόνι του αυτοκινήτου). Συνεπώς, τα συστήματα κλιματισμού ή ελέγχου της θερμοκρασίας που εγκαθίστανται σε φορτηγό ή λεωφορείο, τα συστήματα συναγερμού ή τα στερεοφωνικά συγκροτήματα που εγκαθίστανται σε αυτοκίνητο αφού το όχημα έχει φύγει από τη γραμμή παραγωγής του κατασκευαστή του πρέπει να θεωρούνται ως εξαρτήματα.
Ο κανονισμός 1400/2002 δεν έχει εφαρμογή στη διανομή, επισκευή και συντήρηση των εξαρτημάτων. Η διανομή τους μπορεί να υπάγεται στον κανονισμό 2790/1999.

Ερώτηση : Είναι τα λιπαντικά ή άλλα υγρά, ανταλλακτικά και, εάν ναι, ποιες είναι οι συνέπειες;
Ορισμένα προϊόντα όπως τα λιπαντικά, τα χρώματα και άλλα κοινά προϊόντα όπως βίδες, περικόχλια και μπουλόνια μπορεί να έχουν διπλή ή πολλαπλή χρήση. Ενώ μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα αυτοκίνητο όχημα για να αντικαταστήσουν ορισμένα συστατικά στοιχεία του, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε είδη οχημάτων που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό (π.χ. μοτοσικλέτες ελκυστήρες) ή και σε ποικίλες άλλες περιπτώσεις. Συνεπώς, τα προϊόντα αυτού του είδους πρέπει να θεωρούνται ως ανταλλακτικά κατά την έννοια ότι οι κάθετες συμφωνίες για τη διανομή τους εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, μόνον όταν ευλόγως αναμένεται να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητο όχημα. Στην πράξη αυτό συμβαίνει όταν ο αγοραστής δραστηριοποιείται στην επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων ή στην προμήθεια προϊόντων στον τομέα αυτό.

Ερώτηση : Τι είναι τα «γνήσια ανταλλακτικά»;
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες «γνήσιων ανταλλακτικών».
Η πρώτη κατηγορία γνήσιων ανταλλακτικών περιλαμβάνει τα ανταλλακτικά που κατασκευάζει ο κατασκευαστής του οχήματος. Οι ακόλουθοι κανόνες ισχύουν για τα εν λόγω γνήσια ανταλλακτικά :
- ο κατασκευαστής του οχήματος μπορεί να απαιτήσει από τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές του να χρησιμοποιούν την εν λόγω κατηγορία γνήσιων ανταλλακτικών για τις επισκευές που πραγματοποιούνται υπό καθεστώς εγγύησης, τη δωρεάν εξυπηρέτηση και τις εργασίες σε περίπτωση ανάκλησης ελαττωματικών αυτοκινήτων οχημάτων.
- ο κατασκευαστής του οχήματος δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα των διανομέων του να πωλούν την εν λόγω κατηγορία ανταλλακτικών, ενεργητικά ή παθητικά ανάλογα με την περίπτωση, σε ανεξάρτητους επισκευαστές οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για την επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων οχημάτων. στο πλαίσιο αυτό δεν έχει σημασία εάν οι εν λόγω επισκευαστές τα χρησιμοποιούν στο συνεργείο τους ή για την παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας.
Η δεύτερη κατηγορία «γνήσιων ανταλλακτικών» περιλαμβάνει τα ανταλλακτικά που προμηθεύει ο κατασκευαστής ανταλλακτικών στον κατασκευαστή του οχήματος, ο οποίος τα πωλεί στη συνέχεια στους διανομείς του. Οι ακόλουθοι κανόνες ισχύουν για τα εν λόγω γνήσια ανταλλακτικά :
- δεν μπορεί να περιοριστεί η δυνατότητα του κατασκευαστή των ανταλλακτικών να τοποθετεί το εμπορικό του σήμα ή λογότυπο σε ορατό σημείο επί των ανταλλακτικών. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα να τοποθετεί το εμπορικό του σήμα ή λογότυπο στη συσκευασία και στα τυχόν συνοδευτικά έγγραφα.
- ο κατασκευαστής του οχήματος μπορεί επίσης να τοποθετήσει το εμπορικό του σήμα ή λογότυπο στα εν λόγω ανταλλακτικά.
- δεν μπορεί να περιοριστεί η δυνατότητα του παραγωγού ανταλλακτικών να προμηθεύει αυτά τα ανταλλακτικά σε οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο ή ανεξάρτητο διανομέα ανταλλακτικών ή σε οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο ή ανεξάρτητο επισκευαστή, και δεν μπορεί να περιοριστεί η δυνατότητα του εξουσιοδοτημένου επισκευαστή να χρησιμοποιεί τα εν λόγω ανταλλακτικά.
- ο κατασκευαστής του οχήματος μπορεί να απαιτήσει από τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές του να χρησιμοποιούν την εν λόγω κατηγορία γνήσιων ανταλλακτικών για τις επισκευές που πραγματοποιούνται υπό καθεστώς εγγύησης, τη δωρεάν εξυπηρέτηση και τις εργασίες σε περίπτωση ανάκλησης ελαττωματικών οχημάτων.
- ο κατασκευαστής του οχήματος δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα των διανομέων του να πωλούν την εν λόγω κατηγορία ανταλλακτικών, ενεργητικά ή παθητικά ανάλογα με την περίπτωση, σε ανεξάρτητους επισκευαστές οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για την επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων οχημάτων. στο πλαίσιο αυτό δεν έχει σημασία εάν οι εν λόγω επισκευαστές τα χρησιμοποιούν στο συνεργείο τους ή για την παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας.
Η τρίτη κατηγορία «γνήσιων ανταλλακτικών» περιλαμβάνει ανταλλακτικά που δεν προμηθεύεται ο προμηθευτής του οχήματος, τα οποία όμως κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα παραγωγής που καθορίζει ο τελευταίος. Ο κατασκευαστής των ανταλλακτικών προμηθεύει τα εν λόγω ανταλλακτικά είτε σε ανεξάρτητους διανομείς ανταλλακτικών είτε απευθείας στους επισκευαστές. Οι ακόλουθοι κανόνες ισχύουν για την εν λόγω κατηγορία ανταλλακτικών :
- δεν μπορεί να περιοριστεί η δυνατότητα του παραγωγού των ανταλλακτικών να τοποθετεί το εμπορικό του σήμα ή λογότυπο σε ορατό σημείο επί των ανταλλακτικών. Τούτο περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμά του να τοποθετεί το εμπορικό του σήμα ή λογότυπο στη συσκευασία.
- δεν μπορεί να περιοριστεί η δυνατότητα του παραγωγού ανταλλακτικών να προμηθεύει αυτά τα ανταλλακτικά σε οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο ή ανεξάρτητο διανομέα ανταλλακτικών ή σε οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο ή ανεξάρτητο επισκευαστή, και δεν μπορεί να περιοριστεί η δυνατότητα του εξουσιοδοτημένου επισκευαστή να χρησιμοποιεί τα εν λόγω ανταλλακτικά.

Ερώτηση: Μπορεί ο προμηθευτής να απαιτήσει από τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές του να χρησιμοποιούν μόνο γνήσια ανταλλακτικά που προμηθεύει ο ίδιος για τη συνήθη συντήρηση ή για την επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων;
Όχι. Η υποχρέωση ενός εξουσιοδοτημένου επισκευαστή να χρησιμοποιεί μόνο γνήσια ανταλλακτικά που του προμηθεύει ο κατασκευαστής του οχήματος για τη συνήθη συντήρηση ή επισκευή ενός αυτοκίνητου οχήματος θα αποτελούσε περιορισμό της ελευθερίας του επισκευαστή να χρησιμοποιεί γνήσια ανταλλακτικά ή ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας τα οποία προμηθεύεται από άλλους προμηθευτές της επιλογής του.

Ερώτηση: Μπορεί η χρησιμοποίηση γνήσιων ανταλλακτικών από άλλες πηγές εκτός του προμηθευτή ή ανταλλακτικών εφάμιλλης ποιότητας να έχει επιπτώσεις στην εγγύηση του κατασκευαστή του οχήματος;
Εάν η εγγύηση του κατασκευαστή ενός οχήματος απαιτεί να χρησιμοποιούν οι εξουσιοδοτημένοι ή ανεξάρτητοι επισκευαστές γνήσια ανταλλακτικά που προμηθεύει ο ίδιος για συνήθεις εργασίες επισκευής και συντήρησης κατά τη διάρκεια ισχύος της εγγύησης (μη καλυπτόμενες όμως από την εγγύηση), τότε πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ια), οπότε το σύστημα διανομής του κατασκευαστή δεν θα καλύπτεται πλέον από τον κανονισμό 1400/2002.

Ερώτηση: Επιτρέπεται στους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές ή διανομείς ανταλλακτικών να πωλούν ανταλλακτικά, τα οποία έχουν προμηθευθεί από τον κατασκευαστή του οχήματος, σε ανεξάρτητους επισκευαστές;
Ναι. Ο περιορισμός της πώλησης ανταλλακτικών από μέλη ενός συστήματος επιλεκτικής διανομής προς ανεξάρτητους επισκευαστές, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για την παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης αποτελεί σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού. Ο περιορισμός των παθητικών πωλήσεων ανταλλακτικών αυτοκινήτων από μέλη ενός συστήματος αποκλειστικής διανομής αποτελεί επίσης σοβαρό περιορισμό. Και στις δύο περιπτώσεις, το σύστημα διανομής του κατασκευαστή δεν θα καλυπτόταν πλέον από τον κανονισμό 1400/2002.

Ερώτηση : Πώς αποδεικνύεται η ποιότητα των γνήσιων ανταλλακτικών;
Ένας παραγωγός που κατασκευάζει ανταλλακτικά βάσει των προδιαγραφών και προτύπων παραγωγής του κατασκευαστή του οχήματος πρέπει να εκδίδει πιστοποιητικό με το οποίο βεβαιώνεται ότι τα ανταλλακτικά έχουν παραχθεί κατά τα ανωτέρω και ότι τα ανταλλακτικά είναι της ίδιας ποιότητας με τα συστατικά μέρη που χρησιμοποιήθηκαν για τη συναρμολόγηση του οικείου οχήματος. Η δήλωση αυτή του παραγωγού ανταλλακτικών μπορεί να τυπώνεται στη συσκευασία ή σε ένα χαρτί που συνοδεύει το ανταλλακτικό ή να δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Εναπόκειται στον κατασκευαστή των ανταλλακτικών να αποφασίσει εάν θέλει να εκδίδει ο ίδιος αυτό το πιστοποιητικό ή να παραπέμπει σε πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα, π.χ. έναν οργανισμό πιστοποίησης. Ωστόσο, δεν απαιτείται πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα για να θεωρούνται τα ανταλλακτικά του γνήσια.

Τα ανταλλακτικά για τα οποία έχει εκδοθεί το ανωτέρω πιστοποιητικό κατά τεκμήριο είναι γνήσια ανταλλακτικά και ένας εξουσιοδοτημένος επισκευαστής μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για επισκευή και συντήρηση. Ωστόσο, εάν ο κατασκευαστής του οχήματος ή ένας τρίτος, π.χ. μια ένωση καταναλωτών ή μια λέσχη αυτοκινήτου, μπορεί να αποδείξει ότι ένα συγκεκριμένο ανταλλακτικό ή περισσότερα ανταλλακτικά της ίδιας παρτίδας παραγωγής είναι κατώτερης ποιότητας ή ότι δεν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές ή τα πρότυπα παραγωγής του κατασκευαστή του οχήματος, τα ανταλλακτικά αυτά δεν μπορούν να πωληθούν ως γνήσια ανταλλακτικά.

Ερώτηση: Πώς αποδεικνύεται η ποιότητα των ανταλλακτικών εφάμιλλης ποιότητας;
Για να μπορεί ένα ανταλλακτικό να χαρακτηριστεί ως ανταλλακτικό εφάμιλλης ποιότητας, ο κατασκευαστής του πρέπει να μπορεί να πιστοποιήσει ανά πάσα στιγμή ότι έχει την ίδια ποιότητα με το αντίστοιχο συστατικό μέρος του οικείου οχήματος. Εναπόκειται στον κατασκευαστή του ανταλλακτικού να δηλώσει τα ανωτέρω και να τα γνωστοποιήσει στο χρήστη με τον τρόπο που αναφέρθηκε ανωτέρω σχετικά με τα γνήσια ανταλλακτικά. Η πιστοποίηση αυτή πρέπει να μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, δηλαδή όχι μόνο όταν πωλείται το ανταλλακτικό, αλλά και αργότερα, για παράδειγμα, εάν διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι το ανταλλακτικό είναι ελαττωματικό.

Ερώτηση: Μπορούν ο κατασκευαστής του οχήματος ή ο εισαγωγέας του να εμποδίσουν τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν ανταλλακτικά από την ανεξάρτητη αγορά, τα οποία έχουν την ίδια ποιότητα με τα «οικονομικά» ανταλλακτικά του κατασκευαστή;
Οι κατασκευαστές οχημάτων πωλούν σήμερα και οι ίδιοι «οικονομικά» ανταλλακτικά μέσω των δικών τους δικτύων διανομής. Τα ανταλλακτικά αυτά κατασκευάζονται σύμφωνα με νέα πρότυπα (διαφορετικά από τα πρότυπα για τα συστατικά μέρη) για τα οχήματα που δεν παράγονται πλέον. Ένας τέτοιος περιορισμός δεν θα καλυπτόταν από τον κανονισμό, διότι θα αποτελούσε υποχρέωση μη ανταγωνισμού.

Ερώτηση: Εάν ένας κατασκευαστής οχήματος συνάψει συμφωνία με κατασκευαστή ανταλλακτικών η οποία προβλέπει ότι τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) ή η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο κατασκευαστής των ανταλλακτικών μεταβιβάζονται στον κατασκευαστή του οχήματος, μπορεί ο τελευταίος να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω δικαιώματα για να περιορίσει το δικαίωμα του κατασκευαστή ανταλλακτικών να διανέμει τα ανταλλακτικά που κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας αυτά τα δικαιώματα;
Όχι. Μολονότι ο κανονισμός δεν απαγορεύει τη μεταβίβαση των ανωτέρω δικαιωμάτων, ο προμηθευτής (κατασκευαστής οχήματος ή εισαγωγέας του) δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ΔΔΙ ή τεχνογνωσία για να περιορίσει το δικαίωμα του κατασκευαστή ανταλλακτικών να πωλεί τα εν λόγω ανταλλακτικά σε εξουσιοδοτημένους και ανεξάρτητους επισκευαστές. Εάν ο προμηθευτής χρησιμοποιούσε κατ΄ αυτόν τον τρόπο ΔΔΙ ή τεχνογνωσία, ο κανονισμός 1400/2002 δεν θα είχε εφαρμογή στο σύστημα διανομής του.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Εξουσιοδοτημένοι επισκευαστές

Ο ορισμός του εξουσιοδοτημένου επισκευαστή περιλαμβάνεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο ιβ) του κανονισμού. Πρόκειται για επιχείρηση που ανήκει στο δίκτυο «επίσημων» παρόχων υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης που συστήνει ο προμηθευτής (κατασκευαστής οχήματος ή εισαγωγέας αυτού). Ο όρος «εξουσιοδοτημένος επισκευαστής» είναι νέος, καθότι βάσει του κανονισμού 1475/95, τόσο η λιανική πώληση αυτοκινήτων όσο και η επισκευή και συντήρηση εξασφαλίζονταν εντός των δικτύων των προμηθευτών από τον ίδιο τύπο επιχειρήσεων, που είναι κοινώς γνωστές ως «αντιπροσωπείες». Αντίθετα, ο κανονισμός 1400/2002 βασίζεται σε διαφορετική αντίληψη : η διανομή καινουργών αυτοκινήτων οχημάτων και η παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης δεν είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένες, αλλά μπορούν να παρέχονται από διαφορετικές επιχειρήσεις.

Συνεπώς, ο κανονισμός 1400/2002 δεν επιτρέπει στους προμηθευτές να επιβάλλουν στους αντιπροσώπους την υποχρέωση να παρέχουν υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ούτε να υποχρεώνουν τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές τους να διαθέτουν καινουργή αυτοκίνητα οχήματα.

Ο κανονισμός επιτρέπει στους προμηθευτές να χρησιμοποιούν το σύστημα της ποσοτικής επιλεκτικής διανομής ή της αποκλειστικής διανομής για το δίκτυο εξουσιοδοτημένων επισκευαστών τους μέχρι ποσοστού μεριδίου αγοράς 30%. Για τα δίκτυα εξουσιοδοτημένων επισκευαστών που υπερβαίνουν αυτό το όριο, ο κανονισμός καλύπτει μόνο την ποιοτική επιλογή εξουσιοδοτημένων επισκευαστών.

Πώς μπορεί κανείς να γίνει εξουσιοδοτημένος επισκευαστής

Ερώτηση: Είναι υποχρεωμένος ένας προμηθευτής καινουργών αυτοκινήτων οχημάτων να επιτρέψει σε έναν επισκευαστή να γίνει μέλος του δικτύου των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών;
Κατ΄ αρχήν ο προμηθευτής είναι ελεύθερος να επιλέξει τα μέλη του δικτύου του. Ωστόσο, εάν ο προμηθευτής θέλει να καλύπτονται οι συμφωνίες του από τον κανονισμό, η απάντηση στην ερώτηση αυτή εξαρτάται από το μερίδιο αγοράς που κατέχει το δίκτυο εξουσιοδοτημένων επισκευαστών στον προμηθευτή όσον αφορά τις εκτελούμενες επισκευές επί του συνόλου των αυτοκινήτων οχημάτων του οικείου σήματος. Εάν το μερίδιο αγοράς δεν υπερβαίνει το 30%, ο προμηθευτής μπορεί να βασίσει το δίκτυο εξουσιοδοτημένων επισκευαστών είτε στην ποσοτική επιλεκτική διανομή είτε στην αποκλειστική διανομή και μπορεί να επιλέξει να μην περιλάβει ορισμένους επισκευαστές στο δίκτυό του, ακόμη και αν αυτοί πληρούν τα σχετικά ποιοτικά κριτήρια.

Εάν το μερίδιο αγοράς του εξουσιοδοτημένου δικτύου επισκευής του οικείου σήματος υπερβαίνει το 30%, ο κανονισμός καλύπτει μόνο την ποιοτική επιλεκτική διανομή. Εάν ο προμηθευτής επιθυμεί να καλύπτεται η συμφωνία διανομής του από τον κανονισμό, μπορεί να εφαρμόσει μόνο ποιοτικά κριτήρια για τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές του, και πρέπει να επιτρέψει σε όλους τους επισκευαστές που πληρούν τα κριτήρια αυτά να ενεργούν ως εξουσιοδοτημένοι επισκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν οι οποίοι, όμως, επιθυμούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται ως εξουσιοδοτημένοι επισκευαστές.

Ερώτηση: Είναι υποχρεωμένος ο προμηθευτής να γνωστοποιεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επισκευαστές τα κριτήρια στα οποία βασίζεται όταν εφαρμόζει το σύστημα της επιλεκτικής διανομής με βάση την ποιότητα;
Ναι. Εάν ο προμηθευτής δεν γνωστοποιήσει τα ποιοτικά κριτήριά του, οι επισκευαστές δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά ούτε θα μπορούν να αποδείξουν ότι τα πληρούν. Θα ήταν σκόπιμο να γνωστοποιούν οι προμηθευτές τους ποιοτικούς όρους σε κάθε επισκευαστή κατόπιν αίτησης ή ακόμη και να τους δημοσιοποιούν π.χ. στο Διαδίκτυο.

Ερώτηση: Πώς πρέπει ένας προμηθευτής, του οποίου το εξουσιοδοτημένο δίκτυο επισκευής βασίζεται σε αμιγώς ποιοτικά κριτήρια, να εφαρμόζει τα κριτήρια αυτά;
Ένας προμηθευτής που έχει θέσει ποιοτικά κριτήρια για το δίκτυο εξουσιοδοτημένων επισκευαστών του πρέπει να εφαρμόζει τα ίδια κριτήρια κατά τον ίδιο τρόπο σε όλους τους επισκευαστές. Τούτο σημαίνει ειδικότερα ότι :
- μόλις ένας επισκευαστής ανταποκριθεί στα κριτήρια αυτά, πρέπει να γίνεται δεκτός στο δίκτυο ως εξουσιοδοτημένος επισκευαστής. Ωστόσο, ο προμηθευτής έχει κάθε δικαίωμα να ελέγξει εάν πράγματι ο επισκευαστής πληροί τα κριτήρια, προτού συνάψει σύμβαση μαζί του.
- πρέπει να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές που είναι και αντιπρόσωποι οι οποίοι πωλούν καινουργή αυτοκίνητα του ιδίου σήματος και για όσους δεν είναι. Ειδικότερα, ο προμηθευτής πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές να τηρούν τις εγγυήσεις, να παρέχουν δωρεάν εξυπηρέτηση και να εκτελούν τις αναγκαίες εργασίες σε περίπτωση ανάκλησης ελαττωματικού οχήματος για όλα τα αυτοκίνητα οχήματα του σήματός του που πωλούνται στην κοινή αγορά.

Ανταλλακτικά και εξουσιοδοτημένος επισκευαστής

Ερώτηση: Μπορεί ένας προμηθευτής οχημάτων να προσπαθήσει να εμποδίσει έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή να προμηθεύεται γνήσια ανταλλακτικά άμεσα από τον κατασκευαστή των ανταλλακτικών;
Όχι. Τούτο θα αποτελούσε σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

Ερώτηση: Μπορεί ένας προμηθευτής να υποχρεώσει έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή να πληροφορεί τους πελάτες του αν χρησιμοποιεί γνήσια ανταλλακτικά ή ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας;
Εάν εξαιρεθούν οι εργασίες που καλύπτονται από εγγύηση, για τις οποίες ο προμηθευτής μπορεί να επιμείνει να χρησιμοποιούνται ανταλλακτικά που προμηθεύει ο ίδιος, αποτελεί περιορισμό ιδιαίτερης σοβαρότητας το να υποχρεώνει ο προμηθευτής τον επισκευαστή να πληροφορεί τους πελάτες του αν χρησιμοποιεί γνήσια ανταλλακτικά ή ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας, επιδιώκοντας έτσι να περιορίσει άμεσα ή έμμεσα το δικαίωμα του εξουσιοδοτημένου επισκευαστή να προμηθεύεται και να χρησιμοποιεί τέτοια ανταλλακτικά. Ειδικότερα, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μια τέτοια υποχρέωση για να δημιουργήσει στους καταναλωτές την εντύπωση ότι τα ανταλλακτικά αυτά είναι κατώτερης ποιότητας από τα γνήσια ανταλλακτικά που προμηθεύει ο κατασκευαστής του οχήματος.


Ερώτηση: Μπορεί ένας εξουσιοδοτημένος επισκευαστής να υποχρεωθεί να εκτελεί επισκευές καλυπτόμενες από εγγύηση, να παρέχει δωρεάν εξυπηρέτηση και να εκτελεί τις αναγκαίες εργασίες κατά την ανάκληση ελαττωματικών οχημάτων χρησιμοποιώντας γνήσια ανταλλακτικά που προμηθεύει ο προμηθευτής του οχήματος;
Ναι. Το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ια) προβλέπει ότι ο προμηθευτής ενός οχήματος μπορεί να απαιτεί να χρησιμοποιούνται τα ανταλλακτικά που προμηθεύει ο ίδιος για τις ανωτέρω επισκευαστικές εργασίες. Ωστόσο, όσον αφορά τη συνήθη επισκευή και συντήρηση ενός αυτοκίνητου, η οποία δεν παρέχεται δωρεάν στον πελάτη (για παράδειγμα, η συντήρηση ενός αυτοκινήτου μετά τα 30.000 km) ο προμηθευτής του οχήματος δεν μπορεί να απαιτήσει να χρησιμοποιούνται τα γνήσια ανταλλακτικά που προμηθεύει ο ίδιος, καθότι τούτο θα αποτελούσε περιορισμό της ελευθερίας των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών να χρησιμοποιούν για τέτοιες υπηρεσίες συντήρησης γνήσια ανταλλακτικά ή ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας άλλων προμηθευτών.

Ερώτηση: Μπορεί ένας προμηθευτής να υποχρεώσει έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ανταλλακτικά του σήματος του ιδίου του προμηθευτή;
Οι συμφωνίες αυτού του είδους, γνωστές ως υποχρεώσεις μη ανταγωνισμού, μεταξύ του εξουσιοδοτημένου επισκευαστή και του προμηθευτή οχημάτων ή μεταξύ του εξουσιοδοτημένου επισκευαστή και του προμηθευτή ανταλλακτικών, δεν καλύπτονται από την απαλλαγή κατά κατηγορία. Ωστόσο, η υποχρέωση να χρησιμοποιούνται ανταλλακτικά συγκεκριμένου σήματος μέχρι ποσοστού 30% των ανταγωνιστικών ανταλλακτικών που αγοράζει ο εξουσιοδοτημένος επισκευαστής δεν θεωρείται ως υποχρέωση μη ανταγωνισμού και καλύπτεται από τον κανονισμό, εφόσον ο εξουσιοδοτημένος επισκευαστής μπορεί ελεύθερα να αγοράζει τα προϊόντα αυτά από τον προμηθευτή ή από πηγές που ορίζει ο προμηθευτής, π.χ. στο πλαίσιο αμοιβαίων αγορών από άλλους εξουσιοδοτημένους διανομείς ή επισκευαστές.

Ερώτηση: Καλύπτει ο κανονισμός μια συμφωνία βάσει της οποίας ένας προμηθευτής οχημάτων υποχρεώνει έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή να διατηρεί τα ανταλλακτικά για οχήματα διαφορετικών σημάτων σε διαφορετικούς χώρους του συνεργείου επισκευής;
Όχι. Τούτο θα αποτελούσε έμμεσο περιορισμό του δικαιώματος ενός εξουσιοδοτημένου επισκευαστή να επισκευάζει οχήματα άλλων σημάτων. Ένας τέτοιος περιορισμός δεν καλύπτεται από τον κανονισμό. Ωστόσο, ένας προμηθευτής θα μπορούσε να υποχρεώσει έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή να εφαρμόζει ένα κατάλληλο σύστημα για να αποθηκεύει με τάξη τα ανταλλακτικά.

Ερώτηση: Μπορεί ένας προμηθευτής οχημάτων να προσπαθήσει να εμποδίσει έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή να πωλεί γνήσια ανταλλακτικά σε ανεξάρτητους επισκευαστές;
Όχι. Τούτο θα αποτελούσε σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

Υποχρεώσεις μη ανταγωνισμού για εξουσιοδοτημένους επισκευαστές

Ερώτηση: Καλύπτει ο κανονισμός τις ενέργειες ενός προμηθευτή οχημάτων που αποβλέπουν στην παρεμπόδιση της επισκευής οχημάτων διαφορετικών σημάτων στο ίδιο συνεργείο από εξουσιοδοτημένους επισκευαστές;
Όχι. Ένας τέτοιος περιορισμός, είτε άμεσος είτε έμμεσος, δεν καλύπτεται από τον κανονισμό.

Ανεξάρτητοι φορείς στην αγορά εξυπηρέτησης μετά την πώληση

Ένας από τους βασικούς στόχους του κανονισμού 1400/2002 είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την άσκηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις αγορές επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων οχημάτων, και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φορείς στις αγορές αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων επισκευαστών, να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός είναι προς όφελος των καταναλωτών και τους επιτρέπει να επιλέγουν μεταξύ διαφόρων παρόχων υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον κατασκευαστή του οχήματος, αλλά και όσων λειτουργούν ανεξάρτητα.

Πρόσβαση σε τεχνικές υπηρεσίες

Για να ασκείται αποτελεσματικός ανταγωνισμός, όλοι οι ανεξάρτητοι φορείς που δραστηριοποιούνται στην επισκευή και συντήρηση πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ίδιες τεχνικές πληροφορίες, κατάρτιση, εργαλεία και εξοπλισμό με τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές. Η προσέγγιση που εφαρμόζεται στον κανονισμό 1400/2002 είναι ευρύτερη σε σχέση με τον κανονισμό 1475/95 όσον αφορά τους φορείς που δικαιούνται να έχουν πρόσβαση και τα στοιχεία στα οποία πρέπει να παρέχεται πρόσβαση.

Η πρόσβαση πρέπει να παρέχεται χωρίς διακρίσεις, άμεσα και με τρόπο ανάλογο προς τις ανάγκες του εκάστοτε ανεξάρτητου φορέα, ενώ οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται με μορφή που επιτρέπει τη χρησιμοποίησή τους.

Η άρνηση να χορηγηθεί πρόσβαση σε πληροφορίες που καλύπτονται από δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας ή συνιστούν τεχνογνωσία είναι καταχρηστική στις περιπτώσεις που η άρνηση αυτή ισοδυναμεί με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης βάσει του άρθρου 82.

Ερώτηση: Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν ως ανεξάρτητοι φορείς βάσει του κανονισμού;
Το άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού αναφέρει ενδεικτικά αυτούς που θεωρούνται ως «ανεξάρτητοι φορείς». Εν γένει, για τους σκοπούς του κανονισμού, ένας ανεξάρτητος φορέας είναι επιχείρηση που συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στην επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων οχημάτων. Στους ανεξάρτητους φορείς που συμμετέχουν άμεσα στην επισκευή ή συντήρηση περιλαμβάνονται οι ανεξάρτητοι επισκευαστές (για παράδειγμα οι επισκευαστές αμαξωμάτων, τα ανεξάρτητα συνεργεία, οι αλυσίδες καταστημάτων ταχείας τοποθέτησης), οι επιχειρήσεις οδικής βοήθειας και οι λέσχες αυτοκινήτου. Μεταξύ αυτών που θεωρείται ότι συμμετέχουν έμμεσα στην επισκευή και συντήρηση περιλαμβάνονται οι εκδότες τεχνικών εντύπων, οι διανομείς ανταλλακτικών, οι κατασκευαστές εξοπλισμού ή εργαλείων επισκευής και οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες τεχνικής δοκιμής ή οι φορείς που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες στους επισκευαστές στο μέτρο που διευκολύνουν το έργο των επισκευαστών.

Ερώτηση: Ποιος πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες;
Είναι ευθύνη του προμηθευτή καινουργών αυτοκινήτων οχημάτων να λάβει τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν στους ανεξάρτητους φορείς την απαιτούμενη πρόσβαση. Ωστόσο, ο κανονισμός καλύπτει τη μεταβίβαση της ευθύνης αυτής από τον προμηθευτή σε επιχείρηση στην οποία ο κατασκευαστής του οχήματος έχει αναθέσει τη διανομή τεχνικών πληροφοριών, όπως ο εθνικός εισαγωγέας του σχετικού σήματος.

Ερώτηση: Σε τι είδους τεχνικές πληροφορίες πρέπει να έχει πρόσβαση ένας ανεξάρτητος φορέας;
Οι ανεξάρτητοι φορείς πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ίδιες τεχνικές πληροφορίες με τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές. Τούτο καλύπτει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που απαιτούνται για την πρόσβαση και συντήρηση ηλεκτρονικών συστημάτων εγκατεστημένων σε αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών συστημάτων. Καλύπτει τόσο πληροφορίες σε φυσική γλώσσα όσο και ηλεκτρονικά δεδομένα. Εάν ένας κατασκευαστής παρέχει τεχνική βοήθεια στους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές του μέσω τηλεφώνου ή μέσω γραμμής βοήθειας στο Διαδίκτυο, την ίδια βοήθεια πρέπει να λαμβάνουν και οι ανεξάρτητοι επισκευαστές.

Ερώτηση: Σε τι είδους εργαλεία και εξοπλισμό πρέπει να έχει πρόσβαση ένας ανεξάρτητος φορέας;
Οι ανεξάρτητοι φορείς πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ίδια εργαλεία με τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές. Τούτο περιλαμβάνει χειροκίνητα και μηχανικά εργαλεία, λογισμικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, διαγνωστικό και άλλο εξοπλισμό που απαιτείται για την παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης. Όταν ένας προμηθευτής εκμισθώνει εργαλεία στους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές, πρέπει να παρέχει την ίδια δυνατότητα στους ανεξάρτητους φορείς.

Ερώτηση: Δικαιούται ένας ανεξάρτητος φορέας να τύχει εκπαίδευσης;
Οι ανεξάρτητοι φορείς πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ίδια τεχνική εκπαίδευση που απαιτείται για την παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης με τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές. Τούτο περιλαμβάνει τόσο την εκπαίδευση on-line όσο και την εκπαίδευση στην οποία ο μηχανικός ή τεχνικός πρέπει να παρίσταται.

Ερώτηση: Μπορεί ο προμηθευτής να χρεώσει την παροχή τεχνικών πληροφοριών, εργαλείων ή εκπαίδευσης;
Ναι. Ωστόσο, η τιμή δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από αυτή που χρεώνει στους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές. Όταν το παρεχόμενο στοιχείο διατίθεται δωρεάν στους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές, πρέπει να διατίθεται δωρεάν και στους ανεξάρτητους φορείς.

Ερώτηση: Μπορεί ένας προμηθευτής να χρεώσει έναν ανεξάρτητο φορέα για ένα μεγάλο πακέτο πληροφοριών, ενώ το μόνο που χρειάζεται ο τελευταίος είναι οι πληροφορίες που απαιτούνται για συγκεκριμένη εργασία;
Όχι. Η τιμή που χρεώνεται για τις παρεχόμενες πληροφορίες πρέπει να διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό στον οποίο οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν από τον ανεξάρτητο φορέα και δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλή ώστε να αποθαρρύνεται η πρόσβαση.

Μολονότι συνήθως παρέχονται μεγάλα πακέτα πληροφοριών στους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές, οι ανεξάρτητοι φορείς πρέπει να μπορούν να αγοράσουν μικρότερα πακέτα ή μεμονωμένα στοιχεία. Εάν, για παράδειγμα, ένας επισκευαστής επιθυμεί να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης ενός συγκεκριμένου μοντέλου, δεν θα πρέπει να αναγκαστεί να αγοράσει πληροφορίες που αφορούν τη συντήρηση ολόκληρης της σειράς. Ομοίως, εάν μια επιχείρηση «ταχείας τοποθέτησης» επιθυμεί να μάθει τη σωστή πίεση ελαστικών για ολόκληρη τη σειρά οχημάτων, δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί να αγοράσει πληροφορίες που δεν αφορούν ελαστικά.

Ερώτηση: Πόσο γρήγορα δικαιούται ένας ανεξάρτητος φορέας να λάβει τις πληροφορίες;
Οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται στους ανεξάρτητους φορείς όσο γρήγορα παρέχονται και στους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές. Συνεπώς δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές να παρέχουν πληροφορίες στους ανεξάρτητους φορείς μόνον αφού πρώτα τις έχουν παράσχει στους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές. Προς το σκοπό αυτό, οι προμηθευτές πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά τις υποδομές και το προσωπικό. Όταν οι πληροφορίες έχουν ήδη παρασχεθεί σε όλους τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές, πρέπει να παρασχεθούν κατόπιν αιτήματος στους ανεξάρτητους φορείς εγκαίρως, ώστε να μπορούν οι τελευταίοι να εκτελέσουν εργασίες επισκευής για έναν πελάτη χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Όταν οι τεχνικές πληροφορίες παρέχονται σε εξουσιοδοτημένους επισκευαστές μέσω ενός τύπου ατομικής ζεύξης δεδομένων (data link) που δεν χρησιμοποιείται κατά κανόνα από ανεξάρτητους φορείς, οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να διατίθενται κατόπιν αίτησης σε ανεξάρτητους φορείς με άλλα γρήγορα ηλεκτρονικά μέσα, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή το Διαδίκτυο.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα νέα μοντέλα πρέπει να διατίθενται στους ανεξάρτητους φορείς ταυτόχρονα με τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές.

Ερώτηση: Μπορούν οι εκδότες τεχνικών εντύπων να παρέχουν τεχνικές πληροφορίες που έλαβαν από προμηθευτή αυτοκινήτων οχημάτων;
Οι εκδότες τεχνικών εντύπων κατά κανόνα συλλέγουν πληροφορίες από διάφορους προμηθευτές και τις δημοσιεύουν σε τυποποιημένη μορφή που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από ανεξάρτητους επισκευαστές, γεγονός που απλοποιεί την πρόσβαση. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μικρούς ανεξάρτητους φορείς που επισκευάζουν αυτοκίνητα οχήματα διαφόρων κατασκευαστών και για τους οποίους η άμεση πρόσβαση στα συστήματα διαφόρων κατασκευαστών οχημάτων θα ήταν πολύ δύσκολη ή περίπλοκη.

Ερώτηση: Βάσει του κανονισμού μπορεί ένας ανεξάρτητος διανομέας ανταλλακτικών να ζητήσει από έναν κατασκευαστή να του παραχωρήσει το δικαίωμα να μεταπωλεί πληροφορίες;
Όπως και οι εκδότες τεχνικών εντύπων, οι ανεξάρτητοι μεταπωλητές ανταλλακτικών δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες για δική τους χρήση, δηλαδή για να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τη δραστηριότητά τους με αποτελεσματικότητα και ακρίβεια. Εάν δεν είχαν πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες, δεν θα ήταν σε θέση να ενημερώνουν τους πελάτες τους, δηλαδή τους επισκευαστές, ποια ανταλλακτικά χρειάζονται για κάθε συγκεκριμένη εργασία.

Εάν οι πληροφορίες αυτές δεν παρέχονταν στο σημείο πώλησης, οι ανεξάρτητοι επισκευαστές θα έπρεπε να τις λαμβάνουν στη συνέχεια από τον προμηθευτή του αυτοκίνητου οχήματος. Αυτό θα ήταν πολύ πιο χρονοβόρο και περίπλοκο και θα δημιουργούσε ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα εις βάρος των ανεξάρτητων επισκευαστών σε σχέση με τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές, οι οποίοι αποκτούν τα ανταλλακτικά και τις πληροφορίες από την ίδια πηγή.

Εάν ένας προμηθευτής αρνείτο να δώσει στους ανεξάρτητους διανομείς ανταλλακτικών το δικαίωμα να μεταπωλούν τεχνικές πληροφορίες, τούτο θα εμπόδιζε τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό μεταξύ ανεξάρτητων και εξουσιοδοτημένων επισκευαστών και θα αποτελούσε σοβαρό έμμεσο περιορισμό του ανταγωνισμού.

Ερώτηση: Υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις στις οποίες ο προμηθευτής μπορεί να αρνηθεί να χορηγήσει πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες;
Ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα, ο κανονισμός προβλέπει ότι είναι θεμιτό και αποδεκτό να αρνούνται οι προμηθευτές την πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες που θα επέτρεπαν σε έναν τρίτο να παρακάμψει ή να εξουδετερώσει αντικλεπτικές συσκευές εγκατεστημένες σε ένα όχημα, να αναβαθμονομήσει τις ηλεκτρονικές διατάξεις του ή να παρέμβει, για παράδειγμα, στις συσκευές που περιορίζουν την ταχύτητά του.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι πολλοί ανεξάρτητοι φορείς θα βρίσκονται τακτικά αντιμέτωποι με καταστάσεις στις οποίες η πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορία θα τους είναι απαραίτητη για να εκτελέσουν την εργασία τους. Για παράδειγμα, οι φορείς παροχής οδικής βοήθειας, πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς αδικαιολόγητη δυσκολία. Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των κλήσεων προέρχονται από καταναλωτές που δεν μπορούν να βάλλουν μπρος το αυτοκίνητό τους παρότι έχουν μαζί τους το κλειδί. Άλλο συχνό πρόβλημα αφορά καταναλωτές που έχουν κλειδωθεί έξω από το αυτοκίνητο, αφήνοντας το κλειδί μέσα. Στις περιπτώσεις αυτές οι επιχειρήσεις οδικής βοήθειας πρέπει να μπορούν να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει ο καταναλωτής να οδηγήσει το αυτοκίνητό του ακόμη και αν είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα. Ομοίως, οι ανεξάρτητοι επισκευαστές μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν καταστάσεις στις οποίες δεν θα μπορούν να εκτελέσουν εργασίες συντήρησης χωρίς πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες. Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εάν κατά την αφαίρεση της μπαταρίας ενός ηλεκτρονικού στοιχείου κατά τη διάρκεια της συνήθους συντήρησης ενεργοποιηθεί συσκευή με την οποία ακινητοποιείται το όχημα σε περίπτωση κλοπής.

Συνεπώς, η εξαίρεση πρέπει να ερμηνεύεται περισταλτικά, και οι προμηθευτές μπορούν να μην χορηγούν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τέτοιου είδους συσκευές μόνο εάν δεν υπάρχει λιγότερο περιοριστικός τρόπος για την προστασία κατά της κλοπής, της αναβαθμονόμησης ή της παρέμβασης. Μια λιγότερο περιοριστική μέθοδος θα ήταν η προστασία της συσκευής περιορισμού της ταχύτητας μέσω χωριστών κωδικών πρόσβασης ή κρυπτογράφησης που εμποδίζουν την τροποποίηση του σχετικού τυποποιημένου υλικού εξοπλισμού ή λογισμικού, αλλά επιτρέπουν σε έναν ανεξάρτητο επισκευαστή να επικαιροποιήσει το λογισμικό στο πλαίσιο των εργασιών επισκευής και συντήρησης.

Όσον αφορά την αντικλεπτική προστασία, είναι σαφές ότι θα ήταν δυνατό να παρέχονται στις επιχειρήσεις οδικής βοήθειας και στους ανεξάρτητους επισκευαστές πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνον από όποιον έχει επίσης το κλειδί της μηχανής του αυτοκινήτου του καταναλωτή. Ένας εναλλακτικός ασφαλής τρόπος διαβίβασης των αναγκαίων πληροφοριών για τη συντήρηση και επισκευή ενός αυτοκινήτου οχήματος θα μπορούσε επίσης να είναι η χρησιμοποίηση μιας ζεύξης δεδομένων συμβατής με της απαιτήσεις του προτύπου ISO DIS 15764 σχετικά με την Ασφάλεια Ζεύξης Δεδομένων ή οι λεγόμενες «τεχνικές διερχόμενου προγραμματισμού» με τις οποίες ένα όχημα συνδέεται άμεσα με τον κατασκευαστή του οχήματος, ο οποίος πραγματοποιεί τον επαναπρογραμματισμό του.

Η σχέση μεταξύ ανεξάρτητων και εξουσιοδοτημένων επισκευαστών

Ένας ανεξάρτητος επισκευαστής, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο ιγ) του κανονισμού, είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που επισκευάζει και συντηρεί οχήματα ενός σήματος χωρίς να έχει οριστεί από τον κατασκευαστή του σήματος. Οι ανεξάρτητοι επισκευαστές ασκούν υγιή ανταγωνισμό στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο επισκευής. Ένας επισκευαστής μπορεί να ενεργεί ως ανεξάρτητος επισκευαστής για ορισμένα σήματα και ως εξουσιοδοτημένος επισκευαστής για άλλα. Ένας ανεξάρτητος επισκευαστής μπορεί επίσης να είναι εξουσιοδοτημένος διανομέας (δηλαδή «αντιπρόσωπος») για ένα ή περισσότερα σήματα καινουργών αυτοκινήτων οχημάτων.

Το δικαίωμα του αντιπροσώπου να επιλέξει εάν θα παρέχει ή όχι υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης

Σε αντίθεση με τον κανονισμό 1475/95, ο νέος κανονισμός δεν επιτρέπει στους κατασκευαστές να υποχρεώνουν τους αντιπροσώπους τους να παρέχουν υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης. Έτσι, προσφέρει στους αντιπροσώπους τη δυνατότητα να ειδικεύονται στη διανομή οχημάτων, επιλογή που μπορεί να είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσα για τους αντιπροσώπους που επιθυμούν να πωλούν οχήματα διαφόρων κατασκευαστών.

Εάν ένας αντιπρόσωπος αποφασίσει να μην εκτελεί ο ίδιος εργασίες επισκευής και συντήρησης, ο προμηθευτής μπορεί να απαιτήσει από αυτόν να αναθέτει υπεργολαβικά την παροχή των υπηρεσιών αυτών σε εξουσιοδοτημένο επισκευαστή του δικτύου του ίδιου σήματος. Για λόγους διαφάνειας από τη σκοπιά του καταναλωτή, ο κατασκευαστής μπορεί επίσης να απαιτήσει από τον αντιπρόσωπο να γνωστοποιήσει στον καταναλωτή το όνομα και τη διεύθυνση του εν λόγω εξουσιοδοτημένου επισκευαστή πριν από τη σύναψη της σύμβασης πώλησης. Επιπλέον, όταν το συνεργείο επισκευής δεν βρίσκεται κοντά στο χώρο της έκθεσης αυτοκινήτων, ο προμηθευτής μπορεί επίσης να απαιτήσει από τον αντιπρόσωπο να γνωστοποιεί στους πελάτες του την απόσταση του συνεργείου επισκευής από την έκθεση αυτοκινήτων. ωστόσο, η επιβολή της υποχρέωσης αυτής είναι δυνατή μόνον εάν παρόμοια υποχρέωση επιβάλλεται και σε αντιπροσώπους οι οποίοι διαθέτουν δικό τους συνεργείο επισκευής το οποίο δεν βρίσκεται κοντά στο σημείο πώλησης.

Βάσει της σύμβασης υπεργολαβίας, ένας εξουσιοδοτημένος επισκευαστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνεργάζεται ως προνομιακός εταίρος του αντιπροσώπου και να παρέχει κάθε είδους εξυπηρέτηση μετά την πώληση στους πελάτες του αντιπροσώπου. Τούτο περιλαμβάνει όχι μόνον τη συνήθη επισκευή και συντήρηση, αλλά και την τήρηση των εγγυήσεων, τις επισκευές σε περίπτωση ανάκλησης ελαττωματικών οχημάτων ή τη δωρεάν εξυπηρέτηση που παρέχει ο κατασκευαστής του οχήματος μέσω του εξουσιοδοτημένου επισκευαστή.

Ερώτηση: Μπορεί ένας εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ενός σήματος να εμποδιστεί βάσει του κανονισμού να είναι παράλληλα ανεξάρτητος επισκευαστής του ίδιου σήματος;
Όχι. Ωστόσο, ως ανεξάρτητος επισκευαστής, δεν μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη με τον εξουσιοδοτημένο επισκευαστή. Ιδίως, δεν δικαιούται αμοιβή από τον προμηθευτή για την εκτέλεση εργασιών καλυπτόμενων από την εγγύηση. Επιπλέον, θα πρέπει ενδεχομένως να αναθέσει με υπεργολαβία την παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης καλυπτόμενων από την εγγύηση για τα καινουργή οχήματα που πωλεί σε εξουσιοδοτημένο επισκευαστή του δικτύου του κατασκευαστή.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

Ερώτηση: Εάν ένας καταναλωτής έχει αναθέσει εργασίες επισκευής ή συντήρησης για το αυτοκίνητό του σε ανεξάρτητο επισκευαστή κατά τη διάρκεια ισχύος της εγγύησης, μπορεί ο κατασκευαστής να αρνηθεί να τηρήσει την εγγύηση;
Εάν ο καταναλωτής έχει αναθέσει εργασίες επισκευής ή συντήρησης για το αυτοκίνητό του σε ανεξάρτητο επισκευαστή κατά τη διάρκεια ισχύος της εγγύησης του κατασκευαστή, η εγγύηση μπορεί να χαθεί εάν η εκτελεσθείσα εργασία είναι ελαττωματική. Ωστόσο, η γενική υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών συντήρησης ή επισκευής μόνο από το εξουσιοδοτημένο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα στερούσε από τους καταναλωτές το δικαίωμά τους να επιλέξουν έναν ανεξάρτητο επισκευαστή για τις εργασίες αυτές και, ιδίως στην περίπτωση «διευρυμένης εγγύησης», θα εμπόδιζε τους ανεξάρτητους επισκευαστές να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά το εξουσιοδοτημένο δίκτυο.

Ερώτηση: Τι μπορεί να κάνει ένας καταναλωτής, εάν πιστεύει ότι υπήρξε θύμα περιοριστικής συμπεριφοράς;
Μπορεί να υποβάλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στην εθνική αρχή ανταγωνισμού. Ενδέχεται επίσης να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αγωγή αποζημίωσης σε εθνικό δικαστήριο. Ωστόσο, η δυνατότητα άσκησης μιας τέτοιας αγωγής μπορεί να εξαρτάται από τους εθνικούς δικονομικούς κανόνες και έτσι ο καταναλωτής πρέπει να ζητήσει νομική συμβουλή προτού υποβάλει αγωγή.

Δεδομένου ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που αγοράζουν όχημα από άλλο κράτος μέλος δεν προέρχονται πάντα από παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού, η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει κατάλογο σημείων επαφής (τηλεφωνικές υπηρεσίες ενημέρωσης) για τους περισσότερους κατασκευαστές στο δικτυακό τόπο της, για να προωθήσει την επίλυση ποικίλων διαφορών και για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την αγορά οχημάτων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ 48-50 10441 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ 2105234904 FAX 2105230235 http www.seeaa.gr Email seeaa@acci.gr

---------------------------

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1400/2002 (BLOCK EXEMPTION) ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ


Από 1/10/2003, εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κανονισμός 1400/2002, οριστικά και αμετάκλητα, μετά από μια περίοδο προσαρμογής ενός έτους.
Ο νέος κανονισμός που συντάχθηκε από την Επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. με τη συνδρομή και τη βοήθεια της FIGIEFA ( Παγκόσμια Οργάνωση ανεξάρτητων κατασκευαστών και διανομέων ανταλλακτικών ) έρχεται να διορθώσει και να ανανεώσει τον κανονισμό 1475/95 για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όσον αφορά στις κάθετες συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές, καθώς και στη διανομή ανταλλακτικών και την εξυπηρέτηση μετά την πώληση των αυτοκινήτων.

Η φιλοσοφία του νέου κανονισμού είναι να λειτουργήσει σωστά και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στη διανομή και επισκευή των οχημάτων, δίνοντας στους καταναλωτές περισσότερες ευκαιρίες επιλογής του σημείου επισκευής του αυτοκινήτου τους και της προμήθειας ανταλλακτικών.
Παρά δε κάποιες αδυναμίες, αφού σε μερικές περιπτώσεις ορισμένες νέες διατάξεις του περιπλέκουν αντί να ομαλοποιήσουν την κατάσταση πιστεύω ότι τελικά τα αποτελέσματα από την πλήρη εφαρμογή του θα είναι ευεργετικά για τον κλάδο μας, αλλά και για τους καταναλωτές. Κρατώ πάντως μια επιφύλαξη, αφού υπάρχουν σημεία όπου η εθνική νομοθεσία αλλά και οι ιδιωτικές συμβάσεις μπορεί να δημιουργήσουν στρεβλώσεις και προβλήματα στην αγορά.

Χωρίς να παραβλέπω τα οφέλη που θα προκύψουν από την απελευθέρωση των δικτύων επισκευής και διανομής καινούργιων αυτοκινήτων, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ μόνο στο θέμα της συντήρησης και των ανταλλακτικών, που αφορούν άμεσα το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών και τους ανεξάρτητους επισκευαστές.

Στη χώρα μας, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η συντήρηση των αυτοκινήτων και η διάθεση ανταλλακτικών, ήταν σε συντριπτικό ποσοστό στα χέρια του ελεύθερου εμπορίου, λόγω της μακροβιότητας (αναγκαστικής λόγω υψηλής τιμής κτήσης) των αυτοκινήτων και της παθητικής στάσης των αντιπροσωπειών στο θέμα αυτό. Μετά όμως από την εφαρμογή της απόσυρσης, την αύξηση των καινούργιων οχημάτων και τη δημιουργία εκατοντάδων κάθετων συγκροτημάτων διανομής αυτοκινήτων, επισκευής και πώλησης ανταλλακτικών ένα μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών έφυγε από τα χέρια μας και πέρασε στο επίσημο δίκτυο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό. Από τη μία οι πιέσεις του δικτύου προς τους κατόχους αυτοκινήτων, η παραπληροφόρηση και η συκοφάντηση των συναδέλφων μας από τις αντιπροσωπείες με την αμέριστη βοήθεια του τύπου, για τις υπηρεσίες και τα είδη που προσφέραμε, αλλά και ο εκφοβισμός των υπερχρεωμένων συνήθως καταναλωτών για εκπτώσεις των εγγυήσεων και άλλα φαιδρά, έστειλαν πολύ κόσμο στα εξουσιοδοτημένα και τις αντιπροσωπείες.

Οι προσπάθειες που κάναμε για ενημέρωση του κόσμου, έπεφταν στο κενό, αφού ούτε η πολιτεία φαινόταν πρόθυμη να βοηθήσει και να θίξει τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και η βοήθεια του τύπου ήταν πενιχρή, μια και το αυτοκίνητο ήταν ο καλύτερος πελάτης τους. Και όλα αυτά για έναν κλάδο που εδώ και ογδόντα χρόνια έχει προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία του τόπου, παρέχοντας τις μόνες εναλλακτικές, αλλά και σωστές και φθηνές λύσεις για τη συντήρηση των αυτοκινήτων, απέναντι στη μονοπωλιακή νοοτροπία και τις ανεξέλεγκτες χρεώσεις του επίσημου δικτύου.
Τελικά η βοήθεια που περιμέναμε ήλθε από την Ευρώπη. Την Ε.Ε. στην οποία ανήκουμε και συναποφασίζουμε για το μέλλον μας και το συμφέρον των καταναλωτών. Ο κανονισμός 1400/02 αποκαθιστά την αλήθεια για τα είδη που εμπορευόμαστε και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, κάνοντας βαθιές και ριζικές τομές στο κύκλωμα εμπορίας και επισκευής και καταγράφει επιτέλους με σαφήνεια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους για ορθότερη εφαρμογή του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού. Καταδεικνύει το αυτονόητο, επισημαίνοντας αυτό που χρόνια προσπαθούσαμε να περάσουμε στη συνείδηση των καταναλωτών:

- Ότι δηλαδή η διάθεση γνησίων ανταλλακτικών δεν είναι προνόμιο και αποκλειστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των αντιπροσώπων της, αφού και εμείς αγοράζουμε από τις ίδιες πηγές, πουλώντας μάλιστα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
- Ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν κατασκευάζει παρά ελάχιστα από όσα χρειάζεται για τη συναρμολόγηση και εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων (μετά βίας περνάει το 10%), αλλά τα προμηθεύεται από τους ίδιους με εμάς κατασκευαστές.
- Ότι γνήσια ανταλλακτικά είναι όσα έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με αυτές του κατασκευαστή, ασχέτως τύπου και εργοστασίου παραγωγής.
- Ότι ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους εξουσιοδοτημένους και μη επισκευαστές, χωρίς καμία παρενέργεια.
- Ότι κανένα ανταλλακτικό που έχει πιστοποιηθεί από την κατασκευαστή του δεν μπορεί να αποκλειστεί από την επισκευή.
- Ότι καμία εγγύηση δεν εκπίπτει οπουδήποτε και αν γίνει η επισκευή και με οποιοδήποτε από τα ανωτέρω ανταλλακτικά.
- Ότι υποχρεωτική χρήση ανταλλακτικών της αντιπροσωπείας κατά την περίοδο της εγγύησης γίνεται μόνο στις δωρεάν τοποθετήσεις.
-
Και αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το δικαίωμα που αποκτούν πλέον τα εξουσιοδοτημένα να προμηθεύονται ανταλλακτικά από όπου αυτοί επιθυμούν και κυρίως από την εγχώρια αγορά όπου υπάρχουν σχεδόν τα πάντα, χωρίς να χρειάζονται να προμηθεύονται τεράστιες ποσότητες που τους υποχρέωναν οι αντιπροσωπείες, καταλαβαίνετε το όφελος που θα προκύψει για την αγορά αλλά και τους καταναλωτές, αφού με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και οι τιμές θα πέσουν

Αυτές φυσικά θα είναι οι θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του κανονισμού. Μαζί δε με το δικαίωμα που αποκτούν οι ελεύθεροι επισκευαστές σε πρόσβαση με ίσους όρους σε τεχνογνωσία, τεχνικές προδιαγραφές και πληροφόρηση αλλά και ειδικά εργαλεία και σε επισκευές κατά τη διάρκεια της εγγύησης, χωρίς να μπορεί να παρέμβει αρνητικά η αντιπροσωπεία, ο κλάδος μας ελπίζει ότι θα ωφεληθεί και θα μπορέσει να επιβιώσει και να προοδεύσει κόντρα στις όποιες βλέψεις και επιθυμίες των ανταγωνιστών μας.

Υπάρχουν όμως και οι αρνητικές επιπτώσεις Πρώτα απ΄ όλα η ασάφεια που επικρατεί σε κάποια άρθρα του κανονισμού και επιτρέπει την παρέμβαση της εθνικής νομοθεσίας σε αυτόν. Εκεί φοβόμαστε ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν από το δίκτυο που διαθέτει τεράστια δύναμη στην αγορά και έχει μεγάλες δυνατότητες να διαμορφώσει αποφάσεις, μπορεί να στρεβλώσει το πνεύμα του κανονισμού. Ας μη ξεχνάμε ότι ο κλάδος των αυτοκινήτων & ανταλλακτικών στο επίσημο δίκτυο είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος μετά τα super market και οι επιθυμίες του είναι πολλές φορές διαταγές για τους νομοθετούντες.

Ειδικά θέλω να σταθώ στο άρθρο 4 που μεταξύ άλλων αναφέρεται στη διάθεση ανταλλακτικών από το επίσημο δίκτυο και τους εξουσιοδοτημένους διανομείς στο ελεύθερο εμπόριο και τους ελεύθερους επισκευαστές. Ο κανονισμός λέει ότι οι αντιπροσωπείες και τα κάθετα συγκροτήματα είναι υποχρεωμένα να πωλούν ανταλλακτικά στους ελεύθερους επισκευαστές για τις ανάγκες των συνεργείων τους και μόνο. Αντίθετα απαγορεύει την πώληση σε ελεύθερους εμπόρους ανταλλακτικών με σκοπό τη μεταπώληση, δημιουργώντας έτσι σοβαρό πρόβλημα σε πολλούς συναδέλφους μας που προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, αναγκαστικά προμηθεύονταν και κάποια είδη από το επίσημο δίκτυο, έστω και με ελάχιστο, ή και καθόλου κέρδος. Ο αποκλεισμός αυτός όπως καταλαβαίνετε, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας επιτεύχθηκε μετά από μεγάλες πιέσεις, θα είναι εις βάρος αρκετών μελών μας, αν και πιστεύω ότι το επίσημο δίκτυο περισσότερα θα χάσει μελλοντικά παρά θα κερδίσει από την εφαρμογή του, αφού εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε άλλες πηγές και λύσεις για τις ανάγκες μας.
Ήδη δε, όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, οι περισσότερες αντιπροσωπείες έχουν ειδοποιήσει από 1/10/2003 τα κάθετα συγκροτήματα να μην πωλούν σε εμπόρους ανταλλακτικών τίποτα, παρά μόνο σε συνεργεία για τις καθημερινές τους ανάγκες. Εκείνο φυσικά που μου κάνει εντύπωση είναι ότι τους καθοδηγούν να μην εκδίδουν καν τιμολόγια προς εμπόρους και πέραν πάσης λογικής εμφανίζεται το φαινόμενο πώλησης σε λιανικές τιμές με αποδείξεις λιανικής πώλησης από αρκετούς εξουσιοδοτημένους που φυσικά θέλουν να υπακούσουν αλλά και να μη χάσουν την πώληση! Αυτό άραγε δεν ενοχλεί κανέναν?

Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι τα πακέτα προσφορών και οι πολυετής εγγυήσεις που χορηγούν οι αντιπροσωπείες με την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων. Βάσει του κανονισμού 1400/2002, αλλά και της οδηγίας 40/1999 περί εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών, πρέπει να γίνεται γνωστό κατά την πώληση το κόστος του πακέτου στον καταναλωτή, ώστε να μπορεί ελεύθερα να επιλέξει για την αγορά του ή όχι, αφού αυτός πληρώνει και αυτός αποφασίζει αν πρέπει να εγκλωβιστεί ή όχι στο επίσημο δίκτυο για αρκετά χρόνια. Όσον αφορά δε στο θέμα των εγγυήσεων για την ποιότητα και αντοχή των ανταλλακτικών αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ελεύθερα συνεργεία, θέλω να σας διαβεβαιώσω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι ισχύει ακριβώς το ίδιο στο ανεξάρτητο δίκτυο καταστημάτων και συνεργείων, όπως και στο επίσημο.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα επίσημα παγκοσμίως δίκτυά τους δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν το μερίδιο που με όλα τα μέσα απέκτησαν στην αγορά. Χρειάζεται λοιπόν από μέρους μας εντατική προσπάθεια ενημέρωσης των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και των καταναλωτών, ώστε οι ευεργετικές διατάξεις του κανονισμού να μη στραφούν τελικά εναντίον μας. Θα εξετάσουμε από νομικής πλευράς το θέμα του αποκλεισμού αγορών από το επίσημο δίκτυο για τα μέλη του κλάδου μας που θίγονται, θα συνεργαστούμε στενά με τη FIGIEFA σε αυτό το θέμα ανταλλάσσοντας πληροφορίες και εμπειρίες από την πρόσφατη έναρξη εφαρμογής της BLΟCK EXEMPTION, θα έχουμε συνεχή επαφή με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα αλλά και τις Βρυξέλες και σύντομα ελπίζω να είμαστε σε θέση να δώσουμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που μας ενδιαφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: