Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Πώς οι εκπρόσωποι του θεού εγκληματούν κατά της φύσης

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100028_11/11/2007_248316

Το σχέδιο «αξιοποίησης» από την Ι.Μ. Πεντέλης

H Μονή Πεντέλης αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διεκδικητές εκτάσεων στο Πεντελικό όρος. Είχε παλαιότερα δικαιώματα διακατοχής, -δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης- σε μια ευρεία έκταση του Πεντελικού, αλλά το Δημόσιο είχε πάντοτε την κυριότητα στο «διακατεχόμενο δάσος της Ι.Μ. Πεντέλης», αφού η Μονή δεν απέδειξε ποτέ δική της κυριότητα. Οι απαιτήσεις της στηρίζονταν στην αναφορά ενός βιβλίου ότι οι τίτλοι κάηκαν σε πυρκαγιά το 1827.

Η Μονή, χωρίς να γνωστοποιεί ποτέ επακριβώς τις απαιτήσεις της, φροντίζει να υπερασπίζεται «τις εκτάσεις της» όποτε χρειαστεί. Ταυτόχρονα στο πέρασμα των χρόνων έχει πουλήσει μεγάλα τμήματα δασών του Πεντελικού σε ιδιώτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς μεταβιβάζοντας μαζί με την έκταση και το πρόβλημα. Χαρακτηριστικό των απαιτήσεων αλλά και των σχεδίων της Μονής για την ανάπτυξη του Πεντελικού είναι τα στοιχεία που αναφέρονται στη Γενική Ρυθμιστική Μελέτη Αναπτύξεως της Πεντέλης, την οποία συνέταξε ύστερα από ανάθεση της Μονής το 1975 ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Α. Αραβαντινός. Η Μονή Πεντέλης δεν είχε δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της μελέτης. Μόλις πριν από λίγους μήνες άνθρωποι του Δήμου Νέας Πεντέλης βρήκαν ένα αντίγραφο στα σκουπίδια.

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης όσα περιγράφονται είναι ενδεικτικά. Η περιοχή της μελέτης, συνολική έκταση 46.800 στρεμμάτων, δεν αποτελεί πλέον «εις το σύνολόν της ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Από του 1938 - σ.σ. χρονολογία κατά την οποία αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος η διακατοχή των εκτάσεων, όχι όμως και η κυριότητα- μέχρι σήμερον, διάφορα τμήματα της περιοχής έχουν παραχωρηθεί, καταπατηθεί, ή εκποιηθεί εις έτερους εκκλησιαστικούς ή δημοσίους φορείς, συνεταιρισμούς ή ιδιώτας». Στη συγκεκριμένη μελέτη προβλεπόταν η οικιστική, τουριστική ανάπτυξη της περιοχής για τη χρηματοδότηση της οποίας η Ιερά Μονή θα εκποιούσε «διασπάρτους οικοπεδικάς εκτάσεις». Τριάντα και πλέον χρόνια αργότερα, η Μονή Πεντέλης συνεχίζει να διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις στο Πεντελικό.

Τα συμπεράσματα δικά σας για το "έργο" των "καλών" αυτών υπηρετών του... θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: